Denník N

Má doktorát zo športových vied: Na MMA by som dieťa nedal, je to rizikový šport

Foto - archív M. Š.
Foto – archív M. Š.

Je to skôr šou a má veľmi ďaleko od tradičných ázijských bojových športov, ktoré razia filozofiu, aby šport vychoval človeka, hovorí Miloš Štefanovský.

Štatistiky ukazujú, že v MMA sa vyskytuje oveľa viac zranení ako vo futbale či pri behu, je najviac nebezpečné aj medzi bojovými (úpolovými) športmi.

Rizikové je aj nárazové chudnutie pred zápasmi. „Môže prísť k zlyhaniu obličiek a mnohí preto aj ukončili kariéru,“ hovorí Miloš Štefanovský, odborný asistent z Fakulty telesnej výchovy a športu Univerzity Komenského v Bratislave.

Hovorí aj o tom, že:

  • MMA má aj pozitívny vplyv na telo, človek sa dostane do formy a dobre vyzerá;
  • začať treba s bojovými umeniami ako napríklad karate, džudo, zápasenie či taekwondo;
  • zažil, keď ho súper škrtil, a podľa neho nejde o falošné hrdinstvo, doteraz mu však tých 20 sekúnd chýba v pamäti;
  • od MMA by svoje dieťa odhováral.

Aký je váš pohľad na MMA v porovnaní s inými úpolovými športmi?

Jednoznačne je to rizikový šport, a ak ho niekto chce robiť, musí byť veľmi dobre silovo a kondične pripravený. Inak riskuje zdravie a v niektorých prípadoch aj život. MMA robte až vtedy, keď máte osemnásť rokov a viac a buďte dobre pripravený. Je dobré mať nejaký úpolový základ, napríklad džudo alebo zápasenie, je to veľká výhoda. Časom sa treba naučiť údery a kopy cez thajský box či kickbox. Až potom možno ísť do MMA.

Človek nech radšej získa základy z ostatných úpolových športov, ktoré sú oveľa bezpečnejšie. Ak ide na MMA, tak čím neskôr, tým lepšie. Ja by som svoje dieťa na MMA nedal. Samozrejme, inak by to bolo, keby nechcelo robiť nič iné. Od MMA by som ho však určite odhováral.

MMA je skôr šou a má veľmi ďaleko od tradičných ázijských úpolových športov, ktoré razia filozofiu, aby šport aj vychoval človeka. V MMA môžete preskočiť klietku a niekoho zbiť, môžete niekoho zraniť, je tam veľa krvi a ľudia sa z toho tešia.

Je MMA nebezpečnejšie ako futbal či behanie?

Ľudia, ktorí robia úpolové športy, si ich obhajujú a tvrdia, že sú bezpečné, nemajú však na to dáta. Našiel som dve štúdie o MMA, ktoré hovoria, že na tisíc hodín súťažných zápasov pripadá priemerne až

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

MMA

Radíme športovcom

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie