Denník N

Špeciálny prokurátor Kováčik 61:0 odstúpil, Lipšic sa rozhoduje, či bude kandidovať (+ video)

Dušan Kováčik v momente, keď ho v októbri 2020 zadržali. Foto - TASR
Dušan Kováčik v momente, keď ho v októbri 2020 zadržali. Foto – TASR

Dušan Kováčik doručil do Národnej rady oznámenie o vzdaní sa funkcie. Voliť jeho nástupcu by mohli na začiatku budúceho roka.

„Skutok sa nestal“ by už viac na Úrade špeciálnej prokuratúry platiť nemalo a končí sa tiež éra 61:0. Špeciálny prokurátor Dušan Kováčik po sedemnástich rokoch odchádza z funkcie. Do Národnej rady doručil oznámenie, že sa vzdáva svojho postu.

Je to prakticky jediný spôsob, ako môže špeciálny prokurátor svoju funkciu opustiť, inak je zo zákona takmer neodvolateľný.

Video: Roky s Kováčikom: Pochváľte sa vyšetrenou kauzou. Bez komentára (autorka: Martina Koník)

Kováčik vo funkcii zotrvával aj po tom, čo ho zobral Špecializovaný trestný súd do väzby. V utorok rozhodnutie sudkyne pre prípravné konanie Pamely Záleskej potvrdil aj senát Najvyššieho súdu, ktorému predsedal Pavol Farkaš, a v stredu Kováčik doručil svoje oznámenie.

Kováčik je obvinený z prijímania úplatku aj zo založenia a zosnovania zločineckej skupiny. Mal byť činný pre skupinu takáčovcov aj Norberta Bödöra.

Kováčikovo vzdanie sa funkcie znamená, že parlament bude v krátkom čase okrem generálneho prokurátora voliť aj toho špeciálneho.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Slovensko

Teraz najčítanejšie