Denník N

Ženy a MMA: Majú pozornosť ako muži, ale populárne sú prízemné videá

Číňanka Čang Wej-li oslavuje víťazstvo nad Joannou Jędrzejczykovou z Poľska a obhajobu titulu v kategórii do 52 kilogramov v miešaných bojových umeniach UFC 248 v Las Vegas 7. marca 2020. Foto - TASR/AP
Číňanka Čang Wej-li oslavuje víťazstvo nad Joannou Jędrzejczykovou z Poľska a obhajobu titulu v kategórii do 52 kilogramov v miešaných bojových umeniach UFC 248 v Las Vegas 7. marca 2020. Foto – TASR/AP

Podľa profesora Dala C. Spencera sú muži predurčení pozerať sa na ženy ako na kultúrne produkty. 

Keď Ľudovít Klein, prvý Slovák v UFC, knokautoval v septembri Shana Younga, prekvapil celý svet. Ten však v rovnakom čase šokovala aj 24-ročná Monika Chochlíková, ktorá debutovala v druhej najznámejšej MMA organizácii na svete.

Rodáčka z Trenčína a prvá Slovenka v Bellatore „uškrtila” Francúzku Jade Jorandovú v druhom kole a vykročila tak po stopách Attilu Végha, ktorý v tej istej organizácii pred siedmimi rokmi oslavoval titul šampióna v poloťažkej váhe. Tu sa pôsobenie našich bojovníčok v prestížnych organizáciách začína, ale aj končí. Každopádne, dlhú históriu nemajú ženy v zmiešaných bojových umeniach nikde. Ide o relatívne mladé odvetvie.

Rapídny vzostup ženského MMA najlepšie vystihuje príbeh Rondy Rouseyovej, ikony a jedinej ženy v sieni slávy americkej UFC (Ultimate Fighting Championship – pozn. red.), najprestížnejšej organizácii bojových športov na svete.

Američanka si vybudovala meno v dnes už zaniknutej organizácii Strikeforce. Krátko po podpise zmluvy s UFC sa v roku 2013 objavila v jej historicky prvom ženskom zápase s Lizou Carmoucheovou, ktorý bol zároveň hlavným ťahákom večera.

Vypredaná 13-tisícová hala v Anaheime spoznala prvú šampiónku UFC, budúcu hviezdu a jednu z najlepšie zarábajúcich športovkýň v zmiešaných bojových umeniach. Aj v konkurencii mužov.

Bronzová olympijská medailistka v džude z roku 2008 bola bezprecedentným talentom a pozornosť amerických médií priťahovala zo všetkých strán.

Vedel to aj Dana White, prezident UFC. V ženách videl potenciál, ako prilákať masy k obrazovkám a u fanúšikov vzbudiť odlišné emócie. A v neposlednom rade zbúrať rodové stereotypy, že zápasenie patrí iba mužom. Do bojovníčok vložil veľa energie aj peňazí.

Rouseyovej trval nasledujúce dva roky iba jeden zápas dlhšie ako minútu, a to 66 sekúnd. Šesťkrát obhájila majstrovský opasok v bantamovej váhe a stala sa najdominantnejšou ženou v histórii športu.

Popularita, ktorú v klietke vytvorila, však prilákala množstvo iných žien túžiacich po rovnakom úspechu. Konkurencia sa zvyšovala.

Viac ako minútu preto, paradoxne, netrvali ani jej posledné dva profi zápasy, keď ju tvrdo knokautovali Holly Holmová a neskôr Amanda Nunesová. Práve tieto súboje patria k najúspešnejším PPV (pay-per-view, obchodný model vysielania „plať za to, že sa pozeráš“ – pozn. red.) v histórii zmiešaných bojových umení. Odhadovaný počet PPV je viac ako milión, organizácia oficiálne čísla nezvykne zverejňovať.

Rouseyová v klietke skončila, ale pre ženy sa začala úplne nová éra. Jej dominancia a charizma otvorili dvere ďalším mladým tváram, ktoré vedeli, že ich v prípade úspechu čaká sláva a peniaze.

Práve ona je však tou, vďaka ktorej dal Dana White šancu ženám.

V článku sa ďalej dočítate:

  • ako bojovníčky predávajú zápasy;
  • prečo box nevychoval žiadne ženské hviezdy;
  • že tenis a MMA dokázali ženy hypersexualizovať;
  • prečo by mali byť hostesky minulosťou.

Zápas nedostaneš, lebo nepredávaš dosť

Rouseyovej mediálnemu úspechu sa však doposiaľ žiadna protivníčka nevyrovnala. MMA totiž nie je len šport, ale hlavne biznis. Brazílčanka Amanda Nunesová je dnes dominantnou šampiónkou v dvoch váhových kategóriách a nepochybne patrí medzi najpopulárnejšie tváre v UFC, no nestačí to.

Potvrdzuje to Ondřej Novotný, promotér československej organizácie Oktagon. „Amanda dlho

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

MMA

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie