Denník N

Robili to aj na Slovensku: premiér talianskej provincie Bolzano ohlásil plošné testovanie

V domove dôchodcov v talianskom Castelfranco Veneto môžu príbuzní prísť objať seniorov cez plastovú záclonu, aby sa vyhli nákaze koronavírusom. Ilustračné foto - TASR/AP
V domove dôchodcov v talianskom Castelfranco Veneto môžu príbuzní prísť objať seniorov cez plastovú záclonu, aby sa vyhli nákaze koronavírusom. Ilustračné foto – TASR/AP

Taliansko je treťou európskou krajinou, ktorá prekročila hranicu milión potvrdených prípadov, pričom najhoršia situácia je opäť na severe krajiny.

Taliani dobre vedia, do čoho idú. Keď sa na severe krajiny vo februári tohto roku prvýkrát objavili prípady vtedy ešte celkom neznámeho koronavírusu, málokto tomu prisudzoval veľkú vážnosť.

Ani okolité krajiny si nemysleli, že to príde až k nim.

Lenže potom sa to prevalilo a covid-19 položil na lopatky talianske zdravotníctvo aj ekonomiku, donútil lekárov vyberať si, koho hospitalizujú a koho pošlú na smrť, a v Miláne vykopal masový hrob pre všetky obete, ktoré príbuzní nemohli pochovať, pretože sami bojovali o život.

Po pomerne dlhej prestávke, keď Taliani držali epidémiu relatívne pod kontrolou a mnohé európske krajiny chválili ich disciplinovanosť, sa situácia vracia tam, kde už raz boli. A tomu sa chcú za každú cenu vyhnúť.

Časy, keď Taliani spievali na balkónoch, sú za nami. Už sú unavení a opatrenia dodržujú menej.

Autonómna provincia Bolzano na severe krajiny, na mape doslova vsunutá kdesi medzi rakúskymi a švajčiarskymi hranicami, je talianskym predĺžením Južného Tirolska. Denne tam pribúda toľko nových prípadov covidu-19, že provinciu vyhlásili za červenú zónu a ohlásili tam projekt masového testovania.

Vraj podobného tomu, aké urobili na Slovensku.

Viac ako milión

Po Španielsku a Francúzsku je Taliansko tretia európska krajina, ktorá už prekročila hranicu milión potvrdených prípadov covidu-19.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Koronavírus

    Svet

    Teraz najčítanejšie