Denník N

Zvráti Trump súdnymi spormi výsledok volieb?

Bizarný záver Trumpovej kampane. Foto - TASR/AP
Bizarný záver Trumpovej kampane. Foto – TASR/AP

Nenechajte sa zmiasť množstvom právnych procesov, pretože tie volebný výsledok nezmenia. Ich úlohou je delegitimizovať Bidenovu vládu a pripraviť pôdu na ďalšie obmedzovania volebných práv pre voličov Demokratickej strany.

Autor je analytik Inštitútu pre stratégie a analýzy úradu vlády,
text predstavuje jeho súkromný názor

Tlačové vyhlásenie prezidenta Trumpa počas volebnej noci bolo bezprecedentné. V moderných dejinách sa nedá nájsť prípad prezidenta Spojených štátov, ktorý by odmietol priznať porážku a nezagratuloval k víťazstvu svojmu súperovi.

Naopak, Trumpov tím sa pustil do množstva právnych súbojov, ktorých cieľom je spochybniť výsledok volieb a delegitimizovať prichádzajúcu vládu. Najal si na to veľké množstvo právnikov, napríklad z firiem ako Jones Day, ktorá bola doposiaľ známa napríklad obhajobou veľkých tabakových spoločností či rodiny Usamu bin Ládina. Ich právnici sa už vyjadrili pre New York Times, že hlavným cieľom súdnych sporov je narušenie dôvery verejnosti vo volebné výsledky.

Členovia odchádzajúcej vlády, ako aj niektorí poprední senátori často hovoria veľmi nekonkrétne o „volebných podvodoch a nezrovnalostiach“, pre ktoré sa musia súdiť. Čo je reálne podstatou týchto sporov a majú šancu zmeniť výsledok volieb?

Pennsylvánia: vzdialenosť od spočítavania hlasov a neskoro doručené hlasovacie lístky

Najväčšie množstvo žalôb bolo podané v Pennsylvánii. Vývoj výsledkov hlasovania v nej bol pre mnoho médií konečným impulzom na vyhlásenie Joea Bidena za víťaza prezidentských volieb.

Filadelfia, hlavné mesto tohto štátu, bola tiež miestom fascinujúcej tlačovej konferencie prezidentovho právnika a bývalého primátora New Yorku, Rudyho Gullianiho, o údajných volebných podvodoch. Táto tlačovka sa uskutočnila na parkovisku pred spoločnosťou Krajinné úpravy Four Seasons, ktorá sa nachádza medzi krematóriom a sex shopom. Podľa vyjadrení niektorých ľudí z kampane však išlo o omyl. Gullianiho tlačovka mala byť pôvodne pred hotelom s rovnakým názvom, Four Seasons.

Viacero kľúčových republikánov verejne tvrdilo, že ich pozorovatelia neboli prítomní v miestnosti, kde sa hlasy spočítavali, no počas súdnych pojednávaní a v texte žalôb priznávali, že tam svojich ľudí majú – len vraj neboli dostatočne blízko.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Americké voľby 2020

Komentáre

Teraz najčítanejšie