Denník N

Slovensku chýba dlhodobý plán boja s koronou. Improvizujeme a len reagujeme na aktuálnu situáciu, vravia odborníci

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Problémom Slovenska je nepredvídateľnosť – ak sa improvizuje a opatrenia sa prijímajú ad hoc, nikto nevie, na čo sa má pripraviť. Denník N pátral aj po tom, čo bude východiskom z pandémie.

„Európa je znova epicentrom pandémie,“ povedal prednedávnom Hans Kluge, regionálny riaditeľ Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) pre Európu.

Krajiny na kontinente prijímajú viac či menej tvrdé lockdowny, aby zabránili šíreniu nákazy. Pribúdajú nové prípady hospitalizovaných aj úmrtí, hoci zatváranie krajín už začína fungovať. Takýmto príkladom je Belgicko alebo Česko.

K 13. novembru bolo v Európskej únii a Spojenom kráľovstve už viac ako 10 miliónov prípadov nového koronavírusu, z toho najviac vo Francúzsku. Ochoreniu covid-19 v nich podľahlo vyše 258-tisíc ľudí.

Laboratórne potvrdené prípady covidu v EÚ a Spojenom kráľovstve do 12. novembra (kliknutím sa obrázok zväčší). Zdroj – ECDC

Viacerí odborníci upozorňujú, že mnohým európskym krajinám chýba premyslený dlhodobý plán, ako s pandémiou bojovať. Časopis Science píše, že na kontinente len ad hoc reagujeme na vzniknutú situáciu v nádeji, že to zafunguje a vyhneme sa najhoršiemu.

„Európa nemá žiadnu stratégiu,“ cituje Science virológa Alberta Osterhausa z univerzity v Hannoveri.

Slovensko nie je výnimkou. „Fungujeme veľmi reaktívne – až keď niečo horí, riešime to,“ hovorí analytik Martin Smatana a dodáva: „Sme ultraimprovizátori. Sme ako lietadlo, ktoré sa kazí a opravuje počas letu.“

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Koronavírus

    Príroda

    Slovensko, Veda, Zdravie

    Teraz najčítanejšie