Denník N

Shooty: Igor Matovič je desivý klaun. Jeho vláda je aj dielo Andreja Kisku

Martin "Shooty" Šútovec je zhrozený z dnešnej politiky. Prekáža mu, že sa politici bavia iba o peniazoch. Foto N – Tomáš Benedikovič
Martin „Shooty“ Šútovec je zhrozený z dnešnej politiky. Prekáža mu, že sa politici bavia iba o peniazoch. Foto N – Tomáš Benedikovič

Karikaturista Denníka N Martin „Shooty“ Šútovec v rozhovore vraví, ako vníma terajšiu politiku, čo si uvedomil pri príprave novej knihy Roky Fica III. Premiérovi Igorovi Matovičovi vyčíta, že hazarduje s krajinou.

V rozhovore sa dočítate:

  • čo si myslí o Robertovi Ficovi a Petrovi Pellegrinim;
  • čo si uvedomil o Robertovi Kaliňákovi a Jánovi Počiatkovi pri príprave novej knihy s karikatúrami;
  • čo ho desí na Igorovi Matovičovi;
  • ako ho sklamal Andrej Kiska;
  • ako hodnotí veľké zatýkanie vysokých funkcionárov štátu.

Novú knihu Roky Fica III. si môžete objednať na obchod.dennikn.sk.

Začnem, ako by si nečakal. Čo ti robí radosť v tejto náročnej dobe?

Preboha, to si ma zaskočila. Počkaj, porozmýšľam… Keď nemám prácu, robí mi radosť, že ma nič nerozptyľuje, keďže sa nič nedeje a nedá sa socializovať. Som sústredenejší. Nemám pocit, že musím všade byť a všetko vidieť. Ja som taký človek, ktorý je celkom rád aj sám so sebou. A tak si robím veci, na ktoré som nemal čas. Znie to čudne, ale pracujem na sebe. Vždy som si hovoril, toto a tamto sa raz poriadne naučím a teraz sa to učím.

Čo napríklad?

Vždy som chcel maľovať akvarely a teraz skúšam, aké to je. Každý deň si sadnem na hodinu alebo dve a maľujem si. Hovorím si, ešte zopár rokov lockdownu a budem to dobre vedieť.

Čo maľuješ?

Zvieratá. To ma baví. Vždy som to chcel robiť. Aj som tak začínal s kreslením, že som obkresľoval zvieratá z encyklopédií. Teraz si vymýšľam všelijaké vlastné zvery.

Nepodliehaš blbej nálade, ktorej je všade naokolo?

Paradoxne nie. Možno je to tým, že som na rozdiel od mnohých ľudí v mojom okolí neprišiel o prácu a som zvyknutý byť sám so sebou. Až tak sa môj svet nezmenil. Čo sa týka politiky, samozrejme, som v blbej nálade konštantne, keďže o nej čítam a analyzujem ju nonstop. To by bolo čudné, keby človek z toho nebol v zlej nálade.

V spoločnosti dosť cítiť prehlbujúcu sa blbú náladu, je tu druhá vlna pandémie, chaotické kroky kompetentných a k tomu sa každý deň dozvedáme, ako štát za čias Roberta Fica ovládla mafia. Ako to vnímaš?

Práveže, z toho mám dobrú náladu, že sa to konečne prevalilo. V nejakých náznakoch sme o tom vedeli, ale nikdy to nebolo potvrdené. Teraz máme na to pečiatku od úradov, že sme neboli paranoidní, čo je podľa mňa veľmi dobré pre naše duševné životy. Ostatnú politiku však vnímam veľmi zle.

Myslím si, že v politike sú dôležité iné hodnoty ako peniaze a posledných x rokov sa už bavíme iba o peniazoch. Kto kradne a kto nekradne. Na politickom kompase sú iba tieto dve hodnoty. Ja vyžadujem viac – politikov, ktorí majú víziu a idey. Takých, čo vedia, kam chcú v dlhodobom horizonte krajinu potiahnuť.

Čím to je, že sa politika zúžila iba na delenie kradneš – nekradneš a keď sa rozoberajú hodnotové veci, skĺzne to iba k okliešťovaniu interrupcií a práv homosexuálov. 

Lebo sú v našej politike hlúpi, nevzdelaní ľudia so všelijakými ukradnutými diplomami, ktorí nevedia nič o histórii, filozofii, svete, dobrom vkuse, noblese a ani o samotnej politike. Potom tam sedia všelijakí naverbovaní ľudia, ktorí išli na bicykli okolo Matoviča a on ich zobral do parlamentu. A ešte všelijakí náboženskí fanatici a neonacisti. Chýbajú mi tam naozajstné hlavy.

Tí, žiaľ, už medzi takých primitívov nechcú ísť. Nechcú byť v takej spoločnosti, lebo načo budú sedieť v parlamente a pozerať sa, ako tam tí ľudia na seba kričia hlúposti a sú vulgárni. Vulgarizácia politiky, ktorá nastala, mi veľmi prekáža.

Aké to má východisko? Myslíš, že politika je momentálne odsúdená iba na takýchto nevzdelancov?

Najväčšou hodnotou súčasnej politiky sa stala nenávisť. Nenávisť voči čomukoľvek. Keď máš dostatočne nenávistnú agendu, tak vyhrávaš voľby. A je to jedno, či je to nenávisť voči niekomu, kto je zlodej alebo kto je homosexuál, či voči vede a kultúre. A to je zlé.

Čo sa s tým dá robiť? Čo majú robiť slušní?

Tí slušní sa musia

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Hegerova vláda

Rozhovory

Shooty

Slovensko

Teraz najčítanejšie