Denník N

Poslanec SaS Osuský: Trump je známe zlo. Predstava, že by Ameriku mal riadiť duch Bernieho Sandersa, je strašná

Peter Osuský. Foto N - Vladimír Šimíček
Peter Osuský. Foto N – Vladimír Šimíček

Ak naháňame ľudí pre certifikát, musíme vedieť použiť vodné delo proti tým, čo rozbíjajú bránu na úrade vlády, hovorí poslanec SaS.

Peter Osuský (67) je poslanec za SaS, pôvodným povolaním dermatovenerológ. Pred prezidentskými voľbami v USA prekvapil svojím výrokom, že by s nechuťou volil Donalda Trumpa.

V rozhovore ho vysvetľuje, no hovorí aj o tom, ako sa podarilo presadiť 28. október za štátny sviatok či ako vníma koaličné spory medzi Richardom Sulíkom a premiérom Igorom Matovičom.

Začnime Amerikou. Prekvapilo vás, ako dopadli prezidentské voľby v USA?

Nie. Voľby nedopadli nečakane, nebolo to žiadne zemetrasenie. Videli sme tesné víťazstvo jednej strany, ktoré bolo dlho vopred ohlasované. Potom to bolo chvíľu napínavé, ale nakoniec prognóza vyšla. Obaja kandidáti sa môžu hrdiť tým, že svojimi osobnosťami – či už v dobrom, alebo zlom – zmobilizovali najväčší počet voličov v dejinách Spojených štátov.

Ešte aj porazený Donald Trump môže povedať, že ho volil druhý najväčší počet voličov v histórii amerických prezidentských volieb. Ani preňho to nebol debakel.

A prekvapilo vás, že Donald Trump odmietol uznať výsledky volieb?

Veľmi nie. Na Trumpovi je príznačné, že svoje myšlienky a postoje trúbi do sveta primerane vopred. Už pred tromi-štyrmi mesiacmi sme od neho počúvali, že čokoľvek iné okrem jeho víťazstva bude podvod.

Je to tak, dokonca aj počas volebného dňa pre Fox News na otázku, či uzná výsledky, povedal: „Uvidíme, ako sa veci budú vyvíjať, chcem, aby všetko bolo poctivé.“ Možno práve pre toto jeho nastavenie viacerých zaskočilo, že ste pre Postoj pred voľbami povedali: „Nevypočítateľný Trump urobil okrem mnohých chýb a hlúpostí i pozitívne kroky, na ktoré by sotvakto iný nabral odvahu. (…) S nechuťou by som mu dal svoj hlas…“

Vyvolalo to isté rozrušenie, zrejme predovšetkým v bubline „progresívnych“ voličov , ale pripúšťam, že to mohlo vyvolať vlnky aj inde. Priznám sa, že pri tejto otázke som sa nezameral na to, aký výsledok amerických volieb je dobrý pre EÚ – ako nad tým asi (a správne) uvažovali Mikuláš Dzurinda či Ivan Mikloš –, ale zvažoval som čo je dobré pre občanov Spojených štátov. Na otázku som teda odpovedal, ako keby som bol americký volič, nie slovenský.

V čom je podľa vás rozdiel?

Znamená to, že som sa zamýšľal nad tým, že za konformným, uhladeným, za polstoročie v politike „starým mazákom“ Bidenom stojí Kamala Harrisová (budúca viceprezidentka USA, pozn. red.), ktorá bude možno jeho funkčné obdobie dokončovať. Dúfam, že nie, daj pánboh Bidenovi pevné zdravie. Ale za Kamalou, a to už je vážne, sa vynára Bernie Sanders a jeho voličstvo. Predstava, že by Ameriku mal riadiť duch Bernieho Sandersa, je, a možno nielen pre mňa, desivá.

Hovoríte o obavách z toho, aký duch sa môže v niekoľkých krokoch vynoriť spoza Joea Bidena. Je to naozaj desivejšie ako fakt, že priamo v Donaldovi Trumpovi – nie štyri kroky za ním – je človek, ktorý aj podľa vás mesiace dopredu hovorí, že akýkoľvek iný výsledok volieb než jeho víťazstvo bude podvod? Veď to je politik, ktorý má priamo v sebe zakódovanú základnú neúctu k inštitúciám. Ďalšie jeho negatíva by sme mohli menovať hneď za tým.

Mohli by sme, nepochybne. Preto som hovoril o „veľkej nechuti“, s ktorou by som ho volil. Trump je známe zlo. Ale tie inštitúcie sú, našťastie, oveľa silnejšie ako Trump. Mnohé médiá písali o fašizujúcom prezidentovi a Amerike, ktorá skĺzava k fašizmu. Ja sa pýtam, čo sa v Trumpovej Amerike reálne Američanom a krajine stalo. Rozsypali sa nezávislé súdy? Prestala fungovať demokracia? Zažili sme štyri roky strašného Trumpa a ja nemám pocit, že by silná Amerika bola

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Americké voľby 2020

Rozhovory

SaS

Slovensko

Teraz najčítanejšie