Denník N

Najsilnejší tím, ktorý zdolali, bol Cyprus. Majstri sveta v zlyhávaní však konečne postúpili

Škótski futbalisti po postupe na Euro. Foto - TASR/AP
Škótski futbalisti po postupe na Euro. Foto – TASR/AP

Slováci v nedeľu Lige národov nastúpia proti Škótsku.

Po úspešnom zákroku váhal a neisto hľadel na hlavného rozhodcu. Škótsky brankár David Marshall v rozstrele proti Srbsku chytil penaltu Aleksandara Mitrovića, ale nechcel sa predčasne radovať.

Vedel, že jeho radosť by mohol pokaziť videorozhodca, a tak čakal. Až po chvíli pochopil, že je koniec a Škóti postúpili na majstrovstvá Európy. Jeho neveriaca reakcia dokonale vystihla celý škótsky futbal, ktorý na úspechy jednoducho nie je zvyknutý.

Škótski futbalisti postúpili na prvý veľký turnaj od MS 1998 a ukončili vyše dve desaťročia sklamaní. „Za bežných okolností spadneme na poslednej prekážke alebo zlyháme totálne,“ zneli prvé slová trénera Steva Clarka pre Sky Sports.

V Škótsku je pritom futbal extrémne dôležitý a reprezentácia má zanietených fanúšikov, ktorí si hovoria Tartan Army. Kdekoľvek Škóti hrajú, tam vo veľkom počte pricestujú a prinesú si so sebou gajdy, kilty a veľké očakávania, ktoré potom strieda rozčarovanie.

Teraz sa Tartan Army konečne môže na niečo tešiť, Škóti by mali navyše na Eure hrať proti Česku a Chorvátsku doma v Glasgowe, s Anglickom sa stretnú v londýnskom Wembley. Ako však poznáme škótskych futbalistov, pravdepodobne znovu zlyhajú.

Tlieskali len snahe. Ako vždy

Vo futbalovej Európe by ste v uplynulých rokoch ťažko hľadali väčších babrákov. 22 rokov trvajúce čakanie na veľký turnaj sprevádzalo aj hľadanie absurdných príčin. Keď sa reprezentanti 5,5-miliónového národa nedostali na MS 2018, vtedajší tréner Gordon Strachan neúspech zvaľoval na DNA.

„Geneticky sme

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Futbal

Futbalové Euro

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie