Denník N

Mediabriefing logoMediaBrífing: EÚ nechce zakázať šifrovanú komunikáciu, ako niektorí varujú

Dobrý deň. MediaBrífing je týždňový newsletter o médiách a žurnalistike. Prihláste sa na odber a pošleme vám ho každý piatok. Dnes sa pozrieme aj na tieto témy:

  • Chce EÚ zakázať šifrovanú komunikáciu?
  • Niektoré slovenské podcasty boli zablokované.
  • Facebook zasiahol proti Matovičovi, porušoval autorské práva.
  • Trump môže založiť vlastné médium, špekuluje sa v USA.
Ilustračný obrázok: Pixabay / CC

Titulky niektorých svetových a slovenských médií tento týždeň strašili, že Európska únia chce mať prístup k našej súkromnej komunikácii. Vraj chystá zákon, na základe ktorého sa úrady dostanú k správam, ktoré si ľudia píšu cez šifrované četovacie aplikácie. Niektorí kritici už hovorili aj o tom, že sa to podobá na čínsku diktatúru.

Panika zatiaľ nie je na mieste, realita je totiž iná.

A keďže je táto téma dôležitá aj pre novinárov, ktorí so svojimi zdrojmi často komunikujú cez aplikácie ako WhatsApp, Signal, Telegram či Threema, v MediaBrífingu si dnes vysvetlíme, čo sa naozaj deje.

Chystá EÚ zákon zakazujúci šifrovanú komunikáciu?

Nie.

Všetko odštartovalo rakúske rádio FM4, ktoré patrí pod verejnoprávne ORF. To pred pár dňami zverejnilo správu o návrhu rezolúcie (pdf), ktorú Nemecko ako predsedajúca krajina EÚ poslalo ostatným členským štátom.

Rezolúcia sa venuje téme bezpečnosti a šifrovanej komunikácie na internete. Rádio tvrdilo, že nedávne teroristické útoky vo Francúzsku a vo Viedni budú zneužité na presadenie rezolúcie, a teda aj zákazu šifrovania online komunikácie.

Dokument však žiaden zákaz nenavrhuje. Práve naopak, pripomína, že EÚ aj naďalej podporuje silné šifrovanie. „Šifrovanie posilňuje dôveru v digitalizáciu a ochranu základných práv a malo by sa podporovať a rozvíjať,“ uvádza sa v dokumente.

Navrhuje EÚ zadné dvierka v aplikáciách?

Nie.

Populárne aplikácie na bezpečnú komunikáciu využívajú tzv. end-to-end šifrovanie. Správa sa vtedy prenáša zašifrovaná od jedného konca (používateľa) až k druhému koncu (druhému používateľovi). Nik nevidí, o čom si títo ľudia píšu, k obsahu správ sa nedostane ani prevádzkovateľ samotnej četovacej aplikácie.

Kritici sa obávajú, že EÚ chce prinútiť prevádzkovateľov, aby do svojich služieb implementovali zadné vrátka (backdoor), vďaka ktorým by sa dali správy rozšifrovať.

To však pripravovaný materiál nenavrhuje. Neodporúča totiž žiadne konkrétne riešenie. Práve naopak, píše sa v ňom, že by

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Európska únia

Hekeri a kyberbezpečnosť

Mediabriefing logoMediaBrífing

Komentáre, Svet

Teraz najčítanejšie