Denník N

Netradičná rozprávková kniha tak nahnevala maďarskú pravicu, že vláda chce zmeniť ústavu

Ilustračné foto - TASR/AP
Ilustračné foto – TASR/AP

Otec je muž, matka je žena. Aj táto veta pribudne do maďarskej ústavy, ktorú vláda mení krátko po zavedení núdzového stavu v reakcii na pandémiu koronavírusu. Za všetko môže rozprávková kniha.

Pre pandémiu koronavírusu treba zmeniť aj ústavu, napísala pred niekoľkými dňami na Facebook maďarská ministerka pre rodinu Katalin Nováková.

Návrh predložili hneď po schválení núdzového stavu parlamentom. Zmena ústavy sa však vôbec netýka epidémie, ale rodinného práva. Novela ustanovuje, že Maďarsko chráni rodinu ako dobrovoľný zväzok medzi mužom a ženou, ktorý je základom zachovania národa.

Základom rodiny je manželstvo a väzba medzi rodičom a dieťaťom. Otec je muž a matka je žena. Menia sa aj pravidlá adopcie, adoptovanie samostatnými rodičmi bude schvaľovať sama ministerka. V zásade bude platiť, že na adopciu majú právo iba manželia. Vláda chce uzákoniť aj to, že deti majú právo na identitu zodpovedajúcu svojmu pôvodnému rodu a výchova detí sa má zakladať na hodnotách kresťanskej kultúry.

Spoločnosť je tolerantnejšia

Ministerka Katalin Nováková odôvodňuje zmeny tým, že manželstvo, rodiny a deti sú v ohrození. „Pre nás je prirodzené, že matka je žena, otec je muž, manželstvo je zväzok lásky jedného muža a jednej ženy, ktorý sa zakladá na ich slobodnom rozhodnutí, alebo že dievča má právo, aby vyrastalo ako dievča a chlapec ako chlapec. Na mnohých miestach sveta však už tieto veci nie sú prirodzené a spochybňujú ich, preto chceme poskytnúť maďarským rodinám ochranu,“ povedala ministerka pre televíziu Hír TV.

Podľa nej nie je normálne, že psychológovia nabádajú trojročné deti, aby porozmýšľali, či sa cítia naozaj ako dievča alebo chlapec, alebo že rodičia chcú meniť pohlavie svojich detí.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Viktor Orbán

Svet

Teraz najčítanejšie