Denník N

Reštaurácie, posilňovne či kostoly sú rizikové, obmedzenie kapacity však pomáha, ukázal model v USA

Ilustračné foto - TASR/AP
Ilustračné foto – TASR/AP

Vedci zo Stanfordovej univerzity vychádzali z počítačového modelu z amerických miest.

V týždni, keď sa na Slovensku znova začalo hovoriť o otvorení reštaurácií, kostolov či iných verejných miest, vyšla štúdia vedcov na čele s odborníkmi zo Stanfordovej univerzity. Tí sa na to, ako sa môže vírus šíriť v uzavretých verejných priestoroch v mestách, pozreli novým spôsobom.

Vypracovali počítačový model, ktorým analyzovali údaje z desiatich amerických veľkomiest od marca do mája tohto roku.

Vyšlo im, že reštaurácie, posilňovne, kaviarne, hotely či bohoslužobné priestory patria k najrizikovejším miestam. V štúdii neskúmali školy či domovy dôchodcov.

„Reštaurácie boli s prehľadom najrizikovejšie miesta, asi štyrikrát riskantnejšie ako posilňovne či kaviarne nasledované hotelmi,“ povedal pre denník New York Times Jure Leskovac, počítačový vedec zo Stanfordovej univerzity, jeden z hlavných autorov štúdie.

Práca vyšla v prestížnom magazíne Nature a písali o nej hlavné americké denníky.

Obmedzenie kapacity pomáha

Treba povedať, že model sa týkal amerických reálií vo veľkomestách, navyše nerátal s inými protipandemickými opatreniami ako nosenie rúšok či vetranie, ktoré znižujú prenos vírusu vo vnútorných priestoroch.

Neznamená to ani to, že jedna návšteva reštaurácie je štyrikrát rizikovejšia ako jedna návšteva posilňovne. Ide o množinu všetkých skúmaných miest daného typu v daných amerických mestách.

Na druhej strane štúdia upozorňuje, že riziko prenosu v takýchto miestach sa dá výrazne znížiť obmedzením kapacity. Napríklad ak by sa podľa modelu kapacita reštaurácií v Chicagu znížila na maximálne

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Koronavírus

    Svet, Veda, Zdravie

    Teraz najčítanejšie