Denník N

Najlepší európsky seriál je slovenský? RTVS odvysiela miniseriál Herec Petra Bebjaka

Foto - RTVS
Foto – RTVS

Televízny príbeh nominovali na najlepší európsky seriál. V nedeľu 15. novembra štartuje na Jednotke.

Keď prišla správa o tom, že sa medzi tohtoročné nominácie na Prix Europe dostal aj miniseriál Herec režiséra Petra Bebjaka, neznelo to bombasticky, ako keby mal ísť vyhrať americké Emmy. A pritom by malo.

Prix Europe je cena pre to najlepšie, čo každý rok v európskych televíziách vzniká. V kategórii televízna fikcia porota vyberala z vyše 600 prihlásených titulov. Vybrala aj seriál Herec, ktorý nakrútila pre Českú televíziu slovenská spoločnosť DNA Production.

Peter Bebjak má za sebou mimoriadny rok. Dokončiť medzičasom stihol aj film Správa o skutočnom úteku väzňov Vrbu a Wetzlera z tábora Osvienčim. Premiéru v kinách teraz stopla pandémia, no Slovensko historickú drámu posiela do oscarovej súťaže. Okrem toho ju čaká distribúcia v Amerike, Japonsku aj na Novom Zélande.

Herec je tiež historický film, či skôr vlastne trojfilm, odohráva sa v temných 50. rokoch. RTVS je jedným z jeho koproducentov a prvú epizódu odvysiela k novembrovému výročiu v nedeľu večer 15. novembra.

Po troch dieloch, ktoré sme si mohli pozrieť v predstihu, môžeme miniseriál odporučiť. Stopercentná „quality TV“ to síce ešte nie je, ale už sa na ňu aspoň doťahuje.

Spoločenský agent

Tragický príbeh hovorí o tom, čoho všetkého je človek schopný, aby mohol uplatniť svoj výnimočný talent.

O tom, že Štátna bezpečnosť využívala gayov ako nastrčené volavky na ľudí, ktorých potrebovala zdiskreditovať, sa doteraz príliš nevie. Homosexuálny styk bol pred rokom 1962 trestaný, pristihnutému hrozil až rok väzenia. Pre tajnú políciu tak išlo o efektívny nástroj, ako ľudí vydierať a získať ich pre spoluprácu. V seriáli sa na túto špinavú úlohu podujme mladý herec Stanislav Láník. Jeho príbeh mal podľa tvorcov tohto seriálu aspoň čiastočne reálny základ.

Scenárista Petr Bok aspoň vraví o tom, že sa čiastočne inšpiroval príbehom Vítězslava Vejražku. Vejražka, zaslúžilý umelec a herec Národného divadla, fungoval ako

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Filmy

Seriály

Kultúra

Teraz najčítanejšie