Denník N

High 5ive: Zlo v bielom plášti je späť. Stojí to za to?

Sestra Ratchedová vo filme Prelet nad kukučím hniezdom. Foto - Fantasy Films
Sestra Ratchedová vo filme Prelet nad kukučím hniezdom. Foto – Fantasy Films

Pravidelný osobný výber počinov z mora (pop)kultúry, ktoré by vás mohli zaujať.

*

Exceluje v ňom Jack Nicholson, ale prvá tvár, ktorá vám pri filme Prelet nad kukučím hniezdom (1975) napadne, bude zrejme slečna Ratchedová. Herečka Louise Fletcherová získala za stvárnenie mrazivo chladnej vrchnej sestry v klasike Miloša Formana (podľa románu Kena Keseyho) zaslúžene sošku Oscara.

Na tú nepriestrelnú kamennú fasádu namiesto tváre sa dá pozerať stále dookola. Postava sa stala vzorovým príkladom pre filmové role zloduchov, analytici na YouTube riešia do detailov konštrukciu zla v tejto skvelo zvládnutej figúre.

Bolo len otázkou času, kedy démonická sestra ožije. Aktuálne sa tak deje v seriáli Ratched (Netflix). Stretávame sa v ňom s mladšou reinkarnáciou slečny Ratchedovej, ktorú stvárňuje Sarah Paulsonová. Môžete zhodnotiť, či sa jej darí siahať na kult. Alebo či tu nejde o úplne iný druh hororu a krutosti.

*

Mala to byť osemhodinová „uspávanka“. Tak opísal svoje dielo Sleep (2015) skladateľ Max Richter. Osem hodín odkazuje, samozrejme, na optimálnu dĺžku nočného odpočinku, aj keď nahradiť spánok počúvaním Richterovej kompozície nebol zámer. Išlo skôr o to, spánok koncepčne uchopiť a naladiť naň poslucháča.

Keďže momentálne odpadajú mnohé podnety na voľnočasové aktivity, je ideálny čas na vyladenie spánku. K tomu môže niekomu pomôcť aj

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

High 5ive

Kultúra

Teraz najčítanejšie