Denník N

Prokurátor Šanta: Chodím do Národného divadla, nie do Pivnice Radošina

Ján Šanta. Foto N - Vladimír Šimíček
Ján Šanta. Foto N – Vladimír Šimíček

Prokurátor Ján Šanta dozoroval aj kauzu Váhostav, za ktorú Bernard Slobodník údajne zobral od Bödöra 20-tisíc eur. Hovorí, že Slobodník mohol Širokého aj oklamať.

V rozhovore sa dočítate:

  • prečo Najvyšší súd zrušil verejné zasadnutie v kauze zmenky a ako bude kauza pokračovať na Špecializovanom trestnom súde,
  • ako dozoroval kauzu Váhostav a za čo mohol zobrať Bernard Slobodník 20-tisíc eur,
  • čo si myslí o Dušanovi Kováčikovi,
  • ako vidí svoje šance na zvolenie za generálneho prokurátora.

Prečo bol na Najvyššom súde zrušený termín verejného zasadnutia v kauze zmenky?

Verím, že oficiálna informácia je pravdivá a nespochybniteľná. K zrušeniu došlo len v súvislosti s aktuálnou pandémiou. Nemám žiadne informácie o tom, že by bolo potrebné hľadať za tým nejakú problémovú skutočnosť.

Verejné zasadnutie bolo naplánované na dva dni. To je dobrá alebo zlá správa?

Nehovoril by som ani o dobrej, ani o zlej správe. Obhajoba neustále dopĺňala svoje odvolanie a predložila množstvo nových dôkazov vrátane doplnenia znaleckého dokazovania. Podľa mňa nie sú nové ani podstatné. Ale aj ja som doplnil odvolanie o súpis majetku, pri ktorom navrhujem, aby prepadol obvinenému Kočnerovi, a ďalší znalecký posudok ku skúmaniu písma. Vznikol z toho jeden nový zväzok s rozsahom možno až štyristo strán a predpokladám, že Najvyšší súd sa rozhodol vykonať tieto dôkazy na verejnom zasadnutí, venovať tomu minimálne jeden deň a potom rozhodnúť. Je tiež vecou Najvyššieho súdu, ako detailne chce podávať správu o doterajšom stave konania. To sa dá urobiť za niekoľko desiatok minút, ale aj za niekoľko hodín. Záleží na senáte.

Myslíte si, že Najvyšší súd rozhodnutie Špecializovaného trestného súdu potvrdí?

Ako prokurátor odvolávajúci sa v danej veci musím mať rozumnú procesnú istotu, že budem úspešný a súd mi vyhovie. To by však znamenalo, že Najvyšší súd zruší rozsudok Špecializovaného trestného súdu len o treste, pretože ja navrhujem 20 rokov a prepadnutie majetku, a teda som presvedčený, že Najvyšší súd uloží mnou navrhovaný trest.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Maroš Žilinka

Slovensko

Teraz najčítanejšie