Denník N

Paríž jej ukázal cestu k mame. Bohémstvo ako rodinné dedičstvo v knihe Lucie Chrenko

Kniha obsahuje 21 kapitol a 11 receptov. Foto - Natalia Jakubcová
Kniha obsahuje 21 kapitol a 11 receptov. Foto – Natalia Jakubcová

Dôležité je rodinné dedičstvo, ktoré sa odovzdáva z matky na dcéru, ukazuje vo svojej knihe Lucia Chrenko.

Do Paríža odišla ako študentka a vrátila sa odtiaľ zmenená. Pochopiteľne, nebola jediná, ktorá si vďaka životu pri Seine vytriedila šatník a na ženskú krásu sa začala pozerať inak. Lucia Chrenko o tom napísala knihu. Nazvala ju celkom výstižne Bohémky, no nevenovala ju len francúzskej metropole.

Je to kniha predovšetkým o vzťahu medzi dcérou a matkou (zámerne v takomto poradí), dospievaní, kabelkách aj čokoláde. A samozrejme o móde.

Všetko to síce vyznieva jednoducho, ale práve pre tú jednoduchosť je kniha vynikajúca a veľmi čítavá. Autorka nie je plytká, nepíše povrchne ani skratkovito. Naopak, je trefná, keď dokáže pomenovať bežné starosti a hlavne radosti žien. Nekričí, skôr len nenútene upozorňuje na to, čo majú ženy spoločné.

O ženách pre ženy

Napísať Bohémky nebolo jej snom. Len sa chcela podeliť s vlastnými myšlienkami.

„Takto sa rozprávam s kamarátkami, keď sa stretneme na káve. Alebo keď máme s mamou svoje bohémske chvíľky,“ hovorí Chrenko o svojej druhej knihe.

Najskôr však vydala kuchárku Tak ma mama naučila – zbierku rodinných receptov, ktorú pred dvoma rokmi zaradili z hľadiska dizajnu medzi najkrajšie kuchárky na svete.

Bohémky v hlave nosila dlhšie, túžila byť viac osobná a písať pre ženy o ženách, o tom, ako sa menia, dospievajú a hľadajú. A hlavne, ako sa napokon samy v sebe nájdu.

Kniha má výborný dizajn a hneď zaujme netypickým formátom, ktorý sa zmestí do kabelky alebo väčšieho vrecka kabáta. Podobne netradične je aj napísaná – možno ju čítať na jedno posedenie alebo si ju postupne dávkovať.

„Viac ako dlhé romány obľubujem knihy, ktoré ma k ničom nezaväzujú. Striedajú nálady a témy a ja si v nich nájdem vždy to, čo práve potrebujem. A je jedno, či mám čas len desať minút alebo celý večer,“ povedala autorka o osobných zamyslenia, ktoré prechádzajú do nezvyčajných príbehov o šperkoch, šatkách či kabelkách.

Jednotlivé kapitoly sa môžu podobať na príspevky z Instragramu – majú krásne fotky s výstižnými poznámkami, avšak Bohémky sú inovatívne a originálne. Sú natoľko ženské a štýlové, že môžeme pokojne tvrdiť, že z ich strán vyžaruje šarm.

Za každou kapitolou je slovník s niekoľkými výrazmi, kde autorka napríklad vysvetľuje, čo znamená vintage alebo Belle époque.

Mikroeseje pritom dopĺňajú koláže rodinných fotografii a recepty. Nie je to však chaotický mix, ale vkusne spracovaný ženský svet, do ktorého nestačí len letmo nahliadnuť.

Autorka preto nepíše len o sebe, ale aj o 

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Knihy

Kultúra

Teraz najčítanejšie