Denník N

Trénovať na 110 percent? Priveľa. Zoznámte sa so Slovenkou, ktorá prekonáva bežecké rekordy

Emma Zapletalová. Foto - TASR/Jaroslav Novák
Emma Zapletalová. Foto – TASR/Jaroslav Novák

AKTUALIZOVANÉ 10. 7.: Bežkyňa Emma Zapletalová sa stala majsterkou Európy do 23 rokov na 400 metrov prekážok. V sobotňajšom finále v Tallinne zabehla časom 54,28 sekundy slovenský rekord aj rekord šampionátu. Vo svetových tabuľkách je to 10. najlepší čas sezóny. Zapletalová bude Slovensko reprezentovať na olympiáde v Tokiu.

Archívny text o Emme Zapletalovej, ktorá sa stala majsterkou Európy do 23 rokov.

Ešte pred dvoma rokmi jej meno poznali len atletickí znalci a ona sa trápila. Slovenská bežkyňa Emma Zapletalová takmer rok nepretekala a nemohla ani trénovať. Príčinou bola mononukleóza, ktorú jej diagnostikovali v novembri 2018.

„Priebeh bol veľmi mierny, asi dva – tri dni som mala bolesti hrdla. Keď sme však chceli ísť do intenzívnejších tréningov, nešlo to. Spomínam si na sústredenie na Makarskej, kde telo úplne vybuchlo a rezignovalo. To bol najhorší moment,“ hovorí Zapletalová.

Slovenke pre chorobu ušli juniorské majstrovstvá Európy, na ktorých si trúfala získať medailu.

„Spočiatku som z toho bola veľmi nešťastná, ale keď majstrovstvá prešli, postavila som sa k tomu inak. Povedala som si, že každý športovec si musí prejsť obdobím, keď je zranený, chorý alebo z iných príčin nemôže súťažiť. Verila som, že sa to skončí dobre,“ vraví.

Zapletalová sa vrátila vo veľkej forme a vlani zažila sezónu, v ktorej prekonala niekoľko slovenských rekordov. Vo svojej hlavnej disciplíne – 400 metrov cez prekážky – sa zlepšila o vyše dve sekundy na čas 55,19 sekundy.

Tento čas ju radil medzi širšiu svetovú špičku; na olympiáde v Riu de Janeiro 2016 a MS 2019 v Dauhe by s ním poľahky postúpila do semifinále.

Na ME do 23 rokov v Tallinne teraz svoj niekdajší slovenský rekord zlepšila takmer o sekundu, keď zvíťazila časom 54,28 sekundy. Vo svetových tabuľkách je to 10. najlepší výkon sezóny.

Zapletalová sa vôbec prvý raz v kariére dostala pod 55 sekúnd.

Celé dni rozmýšľa atleticky

Zapletalová má len 21 rokov a veľký potenciál ďalej sa zlepšovať. Má rada ťažké tréningy a vraví, že ju bavia rovnako ako preteky. „Keď si dobre zatrénujem, prináša mi to pocity šťastia,“ hovorí.

Trochu paradoxne jej však bežecky prospelo, keď na seba prestala tlačiť.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Behanie

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie