Denník N

Bondrov gól pochopí každý, najslávnejší škótsky gól vraj len Škóti. Je o ňom balet a bol aj v Trainspottingu

Škótski fanúšikovia sú zvyknutí na prehry
Škótski fanúšikovia sú zvyknutí na prehry

Scéna z kultového Trainspottingu režiséra Dannyho Boyla: dva páry sa milujú a do videa namiesto porna omylom vložia kazetu s futbalovými zábermi. Po vyvrcholení Renton (Ewan McGregor) povie: „Tak dobre som sa necítil, odkedy Archie Gemmill strelil gól Holanďanom v sedemdesiatom ôsmom.“

Viete si spomenúť, čo ste robili, keď Peter Bondra strelil gól Rusom vo finále hokejových majstrovstiev sveta 2002? Pre Škótov je takýmto momentom Gemmillov gól. Momentom, ktorý netreba vysvetľovať. Môžete naň odkázať hoci aj vo filme a takmer každý v krajine vie, o čo ide.

Akurát Bondrov gól sa oveľa ľahšie vysvetľuje cudzincom. Stačí povedať, že vďaka tomu gólu sme vyhrali majstrovstvá sveta v hokeji, a hneď je viac-menej jasné, prečo je ten moment legendárny.

Keby sa Škót držal len faktov, musel by povedať niečo takéto: vďaka Gemmillovmu gólu nám chýbal už len jeden gól, aby sme postúpili do štvrťfinále majstrovstiev sveta. Ten gól sme síce nedali a o chvíľu sme gól dostali, ale celých 202 sekúnd sme verili a spomíname na to dodnes.

Pri 40. výročí Gemmillovho gólu napísali v Sunday Post: „Ak existuje ikonický škótsky moment, je to práve tento. Ukázalo sa však, že len Škóti rozumejú prečo. Máme talent nájsť si niečo, čo môžeme oslavovať aj uprostred úplnej katastrofy.“

Kto sa chce pokúsiť pochopiť, čomu vraj rozumejú len Škóti, mal by poznať jednu pesničku, jedného prehnane sebavedomého trénera a šesť geniálnych dotykov.

Futbalista s vlastnosťou baletného majstra

Gemmillov gól bol taký pekný, že choreograf Andy Howitt podľa neho dokonca vytvoril baletný tanec.

Viedla ho k tomu silná osobná skúsenosť. Zápas pozeral ako 13-ročný so starým otcom, ktorý tri minúty po Gemmillovom góle dostal infarkt a zomrel.

„Po góle povzbudzoval a povedal mi,

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

História MS vo futbale

Liga národov

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie