Denník N

Penta podala na Denník N prvú žalobu, nepáči sa jej komentár o Dôvere

Šéf Penty Jaroslav Haščák. Foto – TASR
Šéf Penty Jaroslav Haščák. Foto – TASR

Finančná skupina, ktorá spoluvlastní SME, Trend alebo Plus 7 dní, žiada súd, aby prikázal Denníku N ospravedlniť sa za komentár o zdravotnej poisťovni. Peniaze nechce, no hrozí aj ďalšími žalobami.

Prečo sa Pente oplatí vlastniť malú zdravotnú poisťovňu? Komentár Konštantína Čikovského s týmto názvom obsahuje podľa finančnej skupiny Penta nepravdivé tvrdenia.

Na Okresný súd Bratislava III podala žalobu a od vydavateľa novín chce ospravedlnenie a uhradenie právnych trov. Ide o vôbec prvú žalobu na Denník N od jeho vzniku. Prvé číslo vyšlo 30. januára tento rok.

Komentár reagoval na fakt, že Penta kúpila aj druhú polovicu zdravotnej poisťovne Dôvera, a vysvetľuje, prečo môže byť transakcia pre Pentu výhodná.

S čím Penta nesúhlasí? Že má dobré podmienky na to, aby dokázala v Dôvere dobre zarábať, a zisky má kde skryť – napríklad prelievaním do svojich zdravotných zariadení, že mohli z Dôvery mimo oficiálneho zisku povyťahovať 400 miliónov eur alebo že polovicu Dôvery vlastnil Juraj Široký a známi Roberta Fica.

„Článok je uvedený v časti ‚Komentáre‘, avšak autor v ňom nevyjadruje len svoj názor, ale uvádza v ňom skutkové tvrdenia, ktoré sú samy osebe prezentované ako kategorické a nesporné fakty. Takýto spôsob spracovania skutkových tvrdení je v rozpore s etickými pravidlami žurnalistiky,“ napísal v žalobe právnik Penty Martin Škubla.

Mať podmienky = robiť to?

Polovicu Dôvery vlastnila spoločnosť Prefto, ktorej jediný akcionár bol Daniel Futej. Tento právnik zastupuje obchodné aktivity Juraja Širokého. Vypočuli ho aj v kauze Váhostav.

To, že Futej je vlastne Široký, roky potvrdzujú odborníci v zdravotníctve. Penta však tvrdí, že „seriózny investigatívny denník, za aký sa Denník N vydáva, si nemôže dovoliť prezentovať svoje tvrdenia ako nesporné skutočnosti na základe toho, [čo] takpovediac zľudovelo bežnou komunikáciou desiatok osôb“.

Dôvera tiež podľa právnikov nevytvára žiadny oficiálny zisk a popri ňom iný zisk, ktorý by umožňoval vyťahovanie dividend akcionárov mimo oficiálneho zisku. To, že text hovorí o tom, že má na to podmienky, sa podľa Penty rovná obvineniu, že to aj robia.

Súd vyzval noviny, aby sa do desiatich dní k žalobe vyjadrili, prvé pojednávanie je vytýčené na november.

Penta žiadala najprv opravu. Redakcia ju odmietla. „Podmienkou uverejnenia opravy je, že vydavateľ uverejnil nepravdivé tvrdenia. V tomto prípade k tomu podľa nás nedošlo, za tvrdeniami si stojíme,“ povedal riaditeľ vydavateľstva N Press Lukáš Fila.

Majiteľ média žaluje druhé

Penta sa pritom nedávno stala vlastníkom viacerých médií. Po jej vstupe do denníka SME vznikol Denník N, ktorého redaktori zo SME odišli. To, že by majiteľ jedného média žaloval druhé, je na Slovensku novinka.

„Ide o symptómy toho, že z médií odchádzajú tradičné vydavateľské domy a nahrádzajú ich lokálne podnikateľské skupiny, pre ktoré je ochrana vlastného mena a presadzovanie vlastných podnikateľských záujmov vyššou prioritou než odhaľovanie pravdy,“ myslí si Fila a na základe komunikácie s Pentou predpokladá ešte ďalšie žaloby.

Marek Dospiva v minulosti jasne povedal, že médiá vnímajú ako atómový kufrík, ktorý vlastnia na svoju ochranu. Keďže okrem nás podnikli právne kroky aj proti HN, je zrejmé, že okrem pasívnej ochrany, ktorú im má zabezpečovať ich kufrík, sa rozhodli aj aktívne vystupovať proti tým médiám, ktoré nevlastnia,“ hovorí Fila.

Penta tým podľa neho ukazuje, že jej nejde o to základné, čo majú médiá robiť, teda napríklad odhaľovať pozadie vlastníkov poisťovní.

„O účasti Juraja Širokého v Dôvere existovala v odbornej verejnosti široká zhoda, off the record ju priznávali aj predstavitelia Penty. Namiesto toho, aby teraz pomohli svojmu mediálnemu domu jasne pomenovať, aká bola úloha Širokého a Smeru v zdravotníctve a kde sa ulievajú peniaze, idú žalovať nás.“

Hovorca Penty Gabriel Tóth už v prípade ich žaloby na HN povedal, že to, že vlastnia konkurenčné médiá, s tým nijak nesúvisí. „Každé médium musí byť pripravené niesť zodpovednosť, aj právnu, za kvalitu a profesionalitu publikovaných príspevkov.“

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Slovensko

Teraz najčítanejšie