Denník N

Právnici zneužívajú zákony, aby umlčali novinárov a aktivistov, varujú ľudskoprávne organizácie

Spoločný komentár zhruba 90 ľudskoprávnych organizácií.

Na Malte bolo horúce jarné popoludnie, keď novinárka vracajúca sa domov pristihla zamestnanca súdu, ako jej na bránu lepí stovky listov papiera. Dva strážne psy zúrivo štekali cez mreže, ale muža to neodradilo. Na základe súdneho príkazu bolo novinárke Daphne Caruane Galiziovej doručených 19 žalôb pre ohováranie, ktoré na ňu podala bohatá a vplyvná osoba. O niekoľko mesiacov neskôr zomrela, zavraždili ju diaľkovo ovládanou bombou uloženou v aute.

Sme skupina ľudskoprávnych organizácií, ktorá to považuje za najohavnejší prípad tzv. SLAPP žalôb, aký sme doposiaľ videli, a to aj preto, že spory pokračovali aj po smrti Caruany Galiziovej proti jej vdovcovi a trom synom.

„SLAPP“ je skratka pre „strategic lawsuit against public participation“, teda strategické súdne spory proti účasti verejnosti. Je to forma právneho obťažovania, ktorého cieľom je umlčať kritiku. Drahé a bezohľadné právnické firmy ponúkajú túto službu mocným a bohatým, ktorí si môžu dovoliť naťahovať nezmyselné konania len preto, aby sa chránili pred nežiaducou verejnou kontrolou.

Táto kontrola je kľúčová pre fungovanie zdravých demokratických spoločností. Európsky súd pre ľudské práva a ďalšie národné či regionálne súdy vo svojich rozsudkoch dôsledne a jednoznačne uznávajú dôležitú úlohu, ktorú slobodná tlač – a v širšom zmysle občianska spoločnosť – zohráva pri dohľade nad mocnými. Rozsudky súdov opakovane potvrdzujú záväzok štátov vytvárať prostredie, ktoré podporuje slobodu prejavu. Pretože bez toho demokracia slabne a zomiera.

Diery v zákonoch, ktoré umožňujú mocným trestať svojich kritikov, sú dierami v európskej demokracii. Prípadov na kontinente pribúda. Druhý najväčší poľský denník Gazeta Wyborcza čelí od roku 2015 viac ako 55 právnym hrozbám a súdnym sporom od viacerých aktérov vrátane poľskej vládnucej strany. Francúzsky podnikateľ Vincent Bolloré a spoločnosti napojené na Bollore Group zaplavili novinárov a mimovládne organizácie žalobami za ohováranie, len aby sa prestali zaujímať o jeho obchodné aktivity v Afrike. V Španielsku žiada výrobca mäsa, spoločnosť Coren, od ekologického aktivistu odškodné milión eur za to, že kritizoval jeho postupy pri nakladaní s odpadom. Predtým sa vyhrážal aktivistom a vedcom, ktorí skúmali hladinu dusičnanov v miestnych vodách.

Ľudia, ktorí nás informujú o tom, čo sa okolo nás deje, sú takýmito nákladnými a vyčerpávajúcimi právnymi útokmi vyrušovaní, brzdení alebo úplne blokovaní od svojej práce. Situácia sa mení na nepoznanie. Spisovatelia, filmári alebo novinári často nerozhodujú o tom, čo v súvislosti s niektorými ľuďmi, vládami, firmami či témami čítame, sledujeme alebo o čom diskutujeme. Nerozhodujú o tom ani súdy, keďže SLAPP žaloby sa len málokedy dostanú na pojednávanie, tobôž nie k rozsudku. Oligarchovia a ich spojenci v politike prostredníctvom svojich právnikov formujú verejnú diskusiu a bránia pravde, aby sa vynorila.

V Európe sa objavuje znepokojivý vzorec – vládni úradníci či príjemcovia veľkých verejných zákaziek preberajú taktiku oligarchov, aby sa chránili pred väčšou kontrolou, ktorú si ich postavenie a finančné väzby na vládu vyžadujú. Skutočnosť, že hrozby sú často cezhraničné, zvyšuje náklady novinárov a aktivistov, ktorí sa ocitajú pred súdmi ďaleko od domova, v najdrahších európskych jurisdikciách.

Povedomie o tomto probléme rastie. Podpredsedníčka Európskej komisie Věra Jourová prisľúbila, že „preskúma všetky možnosti“ na boj proti SLAPP žalobám, ktoré predstavujú hrozbu pre európsku demokraciu. Jedno sľubné riešenie spočíva v inštitúciách Európskej únie a mohlo by pomôcť nastoliť rovnováhu medzi predkladateľmi SLAPP žalôb a právom verejnosti na informácie o veciach verejných.

Mali by sa prijať celoeurópske právne predpisy, ktoré by ochránili ľudí v celej EÚ pred SLAPP žalobami. To musí byť prioritou. Tak ako v iných častiach sveta by aj v celej EÚ mali platiť pravidlá, ktoré umožnia zastavenie SLAPP súdnych sporov ešte v ich počiatku a umožnia sankcionovať predkladateľov takýchto žalôb za zneužívanie zákonov a súdov, a mali by byť prijaté opatrenia, ktoré umožnia obetiam lepšie sa brániť.

Keď vezmeme do úvahy dôležitosť investigatívnych novinárov, aktivistov a whistleblowerov pre právny štát a boj proti korupcii, absencia ochranných opatrení je hrozbou nielen pre slobodu tlače, ale aj pre správne fungovanie európskeho trhu a demokratického života v Európe.

Realitou je, že za každým novinárom alebo aktivistom, ktorý je v Európe ohrozený násilím, je ďalších sto diskrétne umlčaných listami od právnických kancelárií, ktoré zneužívajú zákony pôvodne určené na ochranu povesti nevinných pred útokmi mocných.

SLAPP žaloby sú oveľa menej barbarským prostriedkom na umlčanie ako bomba v aute alebo guľka do hlavy, ale ich umlčiavací efekt býva často rovnako deštruktívny.

Pod spoločný komentár sa podpísali tieto organizácie: 

Access Info Europe
Amnesty International
Article 19
Anticor (Francúzsko)
Blueprint for Free Speech
Centre for Free Expression (Kanada)
CEE Bankwatch Network
Citizens Network Watchdog Poland
Civil Liberties Union For Europe
Civil Rights Defenders (CRD)
Civil Society Europe
Clean Air Action Group (Maďarsko)
Committee to Protect Journalists
Common Weal
Corporate Europe Observatory
Defend Democracy
Earth League International
Environmental Paper Network (EPN)
ePaństwo Foundation
Eurocadres – Council of European Professional and Managerial Staff
European Center For Not-For-Profit Law (ECNL)
European Centre for Press and Media Freedom (ECPMF)
European Coalition for Corporate Justice (ECCJ)
European Environmental Bureau (EEB)
European Federation of Journalists (EFJ)
European Trade Union Confederation (ETUC)
FIDH (International Federation for Human Rights)
Forest Initiatives and Communities (Ukraina)
Forum Ökologie & Papier
Four Paws International
Free Press Unlimited (FPU)
Global Forum for Media Development (GFMD)
Global Justice Ecology Project
GMWatch
Government Accountability Project
Greenpeace EU Unit
Human Rights House Foundation (HRHF)
Human Rights Without Frontiers
Chceme zdravú krajinu (Slovensko)
IFEX
Index on Censorship
Institute for Sustainable Development Foundation
International Media Support
International Partnership for Human Rights (IPHR)
International Press Institute (IPI)
Iraqi Journalists Right Defence Association
Journalismfund.eu
Justice and Environment
Justice Pesticides
Maison des Lanceurs d’Alerte (Francúzsko)
Mighty Earth
Milieudefensie – Friends of the Earth Netherlands
MultiWatch (Švajčiarsko)
Netherlands Helsinki Committee
Nuclear Consulting Group (NCG)
OBC Transeuropa
OGM dangers
Oživení (Česká republika)
Pištaljka (Srbsko)
Polish Institute for Human Rights and Business
Protect
Reclaim
Rettet den Regenwald (Rainforest Rescue)
Reporters Without Borders (RSF)
Sherpa
Sciences Citoyennes
Society for Threatened Peoples (STP) (Švajčiarsko)
Solidar and Solidar Foundation
Speakout Speakup Ltd (United Kingdom)
Stefan Batory Foundation (Poland)
SumOfUs
The Daphne Caruana Galizia Foundation
The Good Lobby Italia
The International Rehabilitation Council for Torture Victims (IRCT)
The New Federalist
The Signals Network
Transnational Institute
Transparency International – Bulgaria
Transparency International EU
Transparency International Italy
Umweltinstitut München
Vouliwatch
Whistleblower Netzwerk (WBN) (Nemecko)
Whistleblowing International Network
Women Engage for a Common Future – WECF International
Xnet (Španielsko)
Young European Federalists (JEF Europe)

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Médiá

Komentáre

Teraz najčítanejšie