Denník N

Timothy Garton Ash: Ako liberáli sme podcenili konzervatívny inštinkt mnohých ľudí

Timothy Garton Ash. Foto - GLOBSEC
Timothy Garton Ash. Foto – GLOBSEC

Rozprávanie Timothyho Gartona Asha o nežnej revolúcii a roku 1989 sa stalo súčasťou českej a slovenskej histórie takmer rovnako ako udalosti samotné.

Teraz sa britský historik vo svojej práci obracia k budúcnosti. Je presvedčený, že ak sa liberálnym demokraciám bude ekonomicky dariť horšie, autoritárske režimy ako Čína a Rusko začnú byť pre ne skutočnou konkurenciou a to nebude dobré.

„Kvalita života je tu dôležitá. Zatiaľ sa totiž nezdá, že by sa státisíce ľudí snažili dostať do Číny alebo Ruska. Státisíce a možno aj milióny ľudí sa však pokúšajú dostať do Európy a niektorí pri tom dokonca umierajú. To svedčí o pretrvávajúcej atraktivite európskeho spôsobu života,“ hovorí vo veľkom rozhovore pre český Deník N.

Prečo sú podľa vás udalosti roku 1989 relevantné aj dnes?

Pretože všetci stále žijeme vo svete, ktorý definoval rok 1989. Vtedajšie udalosti sú spomedzi tých od roku 1945 až po súčasnosť tými najvýznamnejšími.

Útok z 11. septembra, kríza eurozóny, finančná kríza, migračné krízy, udalosti na Ukrajine, pandémia – nič z toho neformovalo svet toľko ako rok 1989 a predovšetkým Nežná revolúcia v Československu, ktorá je akýmsi totemickým momentom – najpokojnejšia a najzázračnejšia revolúcia, to najlepšie z osemdesiateho deviateho.

A súčasná pandémia? Neznamená koniec tejto éry a predzvesť novej?

Musíme si dávať pozor na perspektívu. Objekty, ktoré sú nám bližšie, vždy vyzerajú väčšie. Aj preto máme tendenciu preceňovať udalosti, ku ktorým bezprostredne dochádza.

Čakali sme, že 11. september všetko zmení, ale nedošlo k tomu. Rovnako tak to bolo s finančnou krízou a podobne je to aj so súčasnou pandémiou. Všetko pravdepodobne nezmení, ale k niektorým zásadným zmenám snáď dôjde.

Ide o zásadnú európsku udalosť – od roku 1989 prvú skutočne celoeurópsku. Všetky ostatné

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

17. november

História

Rozhovory

Svet, Veda

Teraz najčítanejšie