Denník N

Logo odkaz MMSOdkaz MMŠ: O vzbure verejnosti proti elitám podľa bývalého analytika CIA, ktorý predpovedal príchod digitálnej cunami

Foto - TASR/AP
Foto – TASR/AP

Martin Gurri bol členom analytického tímu CIA, ktorý skúmal globálne médiá. V roku 2014 napísal a vydal vo vlastnom náklade knihu The Revolt of the Public, ktorú si vtedy málokto všimol, ale stala sa bestsellerom v roku 2016 po zvolení Donalda Trumpa.

Gurri je starší pán, ktorý sa narodil na Kube a ako chlapec zažil obe tamojšie diktatúry – pravicovú aj ľavicovú, než sa mu podarilo utiecť s rodičmi do USA. V tomto rozhovore sa Gurri ukazuje ako mimoriadne bystrý analytik so schopnosťou pomenúvať javy, ktoré nás často vyvádzajú z miery. Nasledujúce riadky sú výberom jeho myšlienok.

Veľký politický konflikt nášho storočia je medzi verejnosťou prepojenou internetom a elitami, ktoré zdedili hierarchické inštitúcie organizujúce moderný život. Jednou zo základných otázok je: prečo je verejnosť taká plná hnevu?

Obvyklé ekonomické vysvetlenia sú slabé, lebo vzbura sa deje rovnako v chudobnom Somálsku ako v bohatej Amerike. Je to väčšinou vzbura

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Logo odkaz MMSOdkaz MMŠ

Martin M. Šimečka vyberá zaujímavé texty zo svetových médií.

Komentáre

Teraz najčítanejšie