Denník N

Keď demonštranti nedodržujú opatrenia, polícia nasadzuje slzný plyn a vodné delá

Polícia zatýka ženu počas protestov proti opatreniam na boj s koronavírusom v Londýne. Ilustračné foto - TASR/AP
Polícia zatýka ženu počas protestov proti opatreniam na boj s koronavírusom v Londýne. Ilustračné foto – TASR/AP

Proti opatreniam sa protestuje vo viacerých európskych krajinách. K násiliu došlo aj v Nemecku, kde tretina obyvateľov verí konšpiráciám, v Španielsku pálili kontajnery na smeti.

S príchodom jesene sa dostavila druhá vlna pandémie a s ňou aj čiastočné uzavretie ekonomík.

Anglicko je v druhom lockdowne, Španielsko zatvorilo bary a reštaurácie a zaviedlo nočný zákaz vychádzania, Taliani zavreli aj fitnescentrá či kiná a divadlá. A hoci sa málokto uchýlil k rovnako tvrdým opatreniam ako na jar, aj tie menšie obmedzenia ľudí unavujú, a tak vychádzajú do ulíc.

„Nie nútenému očkovaniu proti koronavírusu. Nie 5G sieťam. Nie prepojeniu medzi ľuďmi a umelou inteligenciou,” stálo na transparente, ktorý držal v rukách muž kráčajúci v dave demonštrantov v Berlíne.

Protesty proti opatreniam na boj s pandémiou sa v Nemecku stali súčasťou politického boja. Začalo to v júni, keď vzniklo hnutie známe ako Querdenker (Laterálni myslitelia). Mnohých šokovalo, že querdenkeri dokázali do ulíc dostať desiatky tisíc nahnevaných demonštrantov.

Dnes fungujú vo viac ako 50 nemeckých mestách a ich cieľom je vraj brániť základné ústavné práva.

„Sme svedkami ešte horúcejšej atmosféry na koronaprotestoch,” povedal hovorca berlínskeho ministerstva vnútra Martin Pallgen. „Objavil sa silnejší, verbálne agresívnejší prístup popieračov koronavírusu voči príslušníkom polície, ľuďom z protidemonštrácií a zástupcom médií.“

Vo Frankfurte na príslušníkov Antify aj querdenkerov

Podľa Deutsche Welle sa hnutie Querdenker spája s ultrapravicovými aj ultraľavicovými vetvami, ktorých dopĺňa slušný počet vyznávačov konšpiračných teórií.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Koronavírus

    Svet

    Teraz najčítanejšie