Denník N

Kto svoju dušu zapredá ,,mafii”, ten navždy zostane súčasťou systému

Koalícia z roku 2016 poskytla politické krytie na prevádzku zločineckej organizácii.

Autor je predsedom strany Maďarské fórum

Je na mieste pripomenúť si zopár podstatných okamihov z minulosti, aby sme pochopili, ako mohlo dôjsť k tomu, že na čele polície a prokuratúry a v štátnej správe dlhodobo a bez „povšimnutia” mohla fungovať zločinecká skupina. Členom mafie či zločineckej organizácie sa človek stáva dobrovoľne a hovorí sa, že jediná cesta von vedie nohami napred (cez cintorín).

Príbeh, ktorý nám dnes odkrýva NAKA a o ktorom informujú médiá, sa začal písať asi v čase, keď „hlas podobný Ficovmu” zabezpečil peniaze pre stranu vlastnou hlavou. Je to metóda, ktorá je mafii srdcu blízka. Podľa vyšetrovania sa takýto „skutok nestal”. Ktorý prokurátor a vyšetrovateľ k tomu dospel, je ľahko overiteľné.

Politická strana Smer dosadila do pozície policajného prezidenta a ďalších vysokých funkcií Gašpara, Krajmera, Makóa či Jankovskú. A rovnako oni poskytli politické krytie a „beztrestnosť” Bödörovi, Kočnerovi či Bašternákovi.

Zámerne nespomínam iba predsedu strany Smer, ale oveľa širší okruh zodpovedných, keďže na politické krytie boli potrební aj vrcholní predstavitelia a poslanci, ktorí verne podporovali systém.

Systém sa intenzívne tvoril od roku 2012, keď Smer vládol sám. Po voľbách 2016 už Smer sám nedokázal zabezpečiť jeho prevádzku a potreboval partnerov. Okruh „spolupáchateľov“ bolo treba rozšíriť. Každý člen pristupujúcej koalície sa sám rozhodol, či sa stane jej súčasťou alebo nie.

Ja som sa vtedy rozhodol, že nebudem súčasťou tejto „mafie” a nebudem podporovať jej činnosť. Pripomínam to len preto, že nikto tam nemusel vstúpiť. Nová koalícia poskytla politické krytie na prevádzku zločineckej organizácii. Neprijala žiadne systémové opatrenia na elimináciu. Aj keď sa hovorilo o odlúčení inšpekcie od polície, nič také sa nestalo. Po Kuciakovej vražde oddaní „spolupáchatelia” preukázali lojalitu systému a chránili jeho fungovanie, pokiaľ sa dalo. Preto sa vymenili iba figúrky.

Pre demokratickú budúcnosť a preto, aby sa obdobná situácia nemohla zopakovať, treba zabrániť tomu, aby spoluzodpovední nemohli prezliecť kabát v politickej strane Hlas či spojením Mosta-Híd s niekým iným. Pozor si treba dať aj na tých, čo s nimi chcú rokovať, tobôž spolupracovať. Nie je možné dať im opakovanú príležitosť na návrat. Oni sa dobrovoľne stali spolupáchateľmi.

Druhým dôležitým faktorom je prijať systémové zmeny, ktoré by niečomu podobnému mohli zabrániť. Nestačí vymeniť ľudí na kľúčových pozíciách. Dôležitý je systém a ten súčasný zlyhal. Treba zrušiť Policajný zbor ako súčasť ministerstva vnútra a zriadiť nezávislú políciu. Policajná inšpekcia má byť od polície oddelená. A v neposlednom rade treba opustiť aj sovietsky model prokuratúry, ktorý je zlý. Aj v čase núdzového stavu je prijatie týchto krokov nevyhnutné. Chceme predsa budovať demokraciu, a nie diktatúru.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Politici píšu

Komentáre

Teraz najčítanejšie