Denník N

Kongresové centrum ponúka aj developer JTRE v Novom Lide. Bude ako transformer, hovorí architekt Benetin

Národné kultúrne a kongresové centrum na Novom Lide z dielne ateliéru Compass. Foto - Compass
Národné kultúrne a kongresové centrum na Novom Lide z dielne ateliéru Compass. Foto – Compass

„Investície do kultúrnej infraštruktúry sú také poddimenzované, že hlavné je najmä to, aby táto investícia štátu vôbec prišla, aj keby ju nezískal náš projekt,“ hovorí Juraj Benetin z ateliéru Compass.

Po vizualizáciách kultúrneho a kongresového centra, ktoré na mieste dnešného Istropolisu v lete predstavil developer Immocap, zverejnili nedávno svoje plány Rozinovci v areáli Incheby.

Teraz svoju predstavu o priestore, na ktorý chce vláda prispieť sumou približne 60 miliónov eur, predstavil developer JTRE. A vďaka tomu vieme o niečo viac o veľkom projekte Nové Lido.

Budova národného kultúrneho a kongresového centra by mala tvoriť centrálny bod štvrte Nové Lido, ktorá má vyrásť presne oproti Eurovei na petržalskom brehu Dunaja.

„Snažili sme sa navrhnúť dom, ktorý by bol ako transforemer – ktorý by mal veľa tvárí, vstupov a dokázal by v sebe obsiahnuť viacero paralelne prebiehajúcich akcií – od koncertov pre 200 divákov až po kongresovú sálu s kapacitou 3000 miest, ktorá sa dá variabilne členiť,“ hovorí Juraj Benetin.

Foyer kultúrneho a kongresového centra. Foto – Compass
Hlavná sála by poňala 3000 sediacich divákov, 5000 divákov v kombinácii sedenie a státie. Rozčleniť sa dá do štyroch menších samostatných sál, ktoré sú akusticky odčlenené. Foto – Compass
Strešná terasa s amfiteátrom. Foto – Compass

Rátali s ním

V urbanistickej štúdii Nového Lida, na ktorej ateliér Compass pracoval posledných takmer osem rokov, nemuseli pre takúto budovu hľadať nové miesto.

„Doteraz sme ju nazývali ‚významná budova‘. Od začiatku sme totiž rátali s centrálnym urbanizmom, ktorý by bol odpoveďou na Slovenské národné divadlo a námestie so sochou M. R. Štefánika na opačnom brehu rieky,“ hovorí Benetin.

Zodpovedá tomu aj pešia lávka ponad Dunaj, ktorá by mala spájať existujúce námestie pred divadlom s podobne veľkým námestím v Novom Lide.

„Roky som sníval o tom,

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Architektúra a dizajn

Bratislava

Developeri v Bratislave

Kultúra

Teraz najčítanejšie