Denník N

Na protivládnych protestoch vystúpili aj fašisti a komunisti, poslanca ĽSNS Medveckého zadržali

Zábery z utorňajších protestov v Bratislave. Foto N – Tomáš Benedikovič a Vladimír Šnídl
Zábery z utorňajších protestov v Bratislave. Foto N – Tomáš Benedikovič a Vladimír Šnídl

Aktualizované o 19.38.

Protivládne protesty prilákali na výročie 17. novembra 1989 tisíce ľudí. Do ulíc vyšli ľudia v Bratislave, ale aj v Banskej Bystrici, Košiciach či Žiline.

Policajti zozačiatku nezasiahli, hoci platí zákaz zhromažďovania a nemôže sa schádzať viac ako šesť ľudí. Neskôr pred úradom vlády použili opakovane policajní ťažkoodenci proti demonštrantom slzotvorný plyn, pred parlamentom potom na záver zadržali jedného z protestujúcich po tom, ako sa časť demonštrantov pokúsila dostať do parlamentu.

Video: Protest proti vláde prilákal chuligánov aj zúfalých ľudí (autorka: Martina Koník)

Na protestoch sa zišli aj futbaloví ultras, priaznivci kotlebovcov aj komunistov. Tisíce ľudí najskôr pochodovali mestom od hlavnej stanice cez námestie pred úradom vlády a dav z rôznych skupín sa spojil pred Prezidentským palácom.

Po poslancovi ĽSNS Milanovi Mazurekovi rečnil pred Prezidentským palácom Ján Čarnogurský. Ľudia tlieskali aj prejavu predsedu Komunistickej strany Slovenska Jozefa Hrdličku či synovi Jána Slotu Pavlovi a na záver prejavu Mariana Kotlebu. Kotleba vyzýval ľudí, aby sa šli „prejsť pred parlament“ a veľká časť davu sa tam aj vybrala.

Foto N – Vladimír Šimíček
Foto N – Tomáš Benedikovič
Foto N – Vladimír Šimíček

Zadržaný poslanec ĽSNS

Kotleba davu pred Prezidentským palácom tvrdil, že policajti zbili poslanca ĽSNS Andreja Medveckého „pred jeho ženou a skončil v nemocnici“. Dav skandoval „gestapo“.

Poslanca ĽSNS Andreja Medveckého zadržali a odniesli policajní ťažkoodenci, na hlave mal krvavú ranu, vidno to vo videu Lukáša Machalu, bývalého poradcu Andreja Danka. Z videa nie je jasné, čo situácii predchádzalo.

Minister vnútra Roman Mikulec (OĽaNO) poprel tvrdenia Kotlebu, že by policajti zbili poslanca Medveckého. „Nedošlo k žiadnemu zbitiu. Neuposlúchol výzvu a bol predvedený. Žiadna bitka,“ napísal minister Denníku N.

„Osoba bola predvedená z dôvodu neuposlúchnutia výzvy verejného činiteľa pri výkone jeho právomoci,“ povedal o zákroku policajný hovorca Michal Szeiff. „Pri predvádzaní kládla osoba odpor, pri ktorom boli spôsobené menšie zranenia, preto bol ošetrený v zdravotnom zariadení. Následne po podaní vysvetlenia bol prepustený na slobodu.“

Podvečer bol už Medvecký na slobode a pripojil sa k protestu kotlebovcov pred parlamentom.

Andrej Medvecký. Foto N

Andrej Medvecký bol v minulosti dvakrát odsúdený – zbil človeka a šoféroval opitý. Poslancom sa mal stať už v roku 2016, no mandátu sa vzdal pre trestné stíhanie za napadnutie cudzinca z Dominikánskej republiky, na jeho miesto vtedy nastúpil Milan Mazurek. „Ty neger, rozkopte negra, k***t čierny!“ kričali podľa svedkov útočníci na Cruza. Teraz sa už Medvecký mohol stať poslancom, lebo tresty má zahladené.

Premiér Matovič reagoval na protesty na Facebooku, že výročie nie je pohrebom Novembra, ale budíčkom.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Koronavírus

    Slovensko

    Teraz najčítanejšie