Denník N

Príbeh MMA: Začínalo ako subkultúra, teraz zápasníka vedie Rytmus a v klietke sa stretnú youtuberi

Hviezda Oktagonu Gábor Boráros (vľavo) v zápase s Kaikom Britom. Foto - Oktagon MMA/Peter Šulič
Hviezda Oktagonu Gábor Boráros (vľavo) v zápase s Kaikom Britom. Foto – Oktagon MMA/Peter Šulič

Obsah sa snažím robiť tak, aby si ho pozrela aj moja mama, tvrdí promotér Oktagonu Pavol Neruda.

Odkedy sa stal víťazom prvej série televízneho projektu Oktagon Výzva, jeho popularita závratne vystrelila. Gábor Boráros patrí k najpopulárnejším zápasníkom organizácie Oktagon MMA, hoci v zápasoch sa mu od vzniku Oktagonu darí striedavo.

Fanúšikovia sa aj tak tešia na každý jeho zápas a pri nástupe ho zväčša hlasne povzbudzuje zaplnený štadión. Na Instagrame ho sleduje 166-tisíc ľudí. Ak by ste si však na YouTube pozreli jeho zápasy spred vzniku Oktagonu, naskytol by sa vám úplne iný pohľad.

Turnaje v MMA (zmiešané bojové umenia – pozn. red.) sa na Slovensku konali väčšinou v telocvičniach, kde ring či klietku obklopovali reštauračné stoly. MMA sledovala len úzka komunita fanúšikov a celé to pôsobilo ako istý druh subkultúry.

„Ukladať okolo klietky stoly bol akýsi východoeurópsky zvyk, ktorý naozaj nemáme radi. Bolo až neúctivé, že dvaja športovci podávajú výkon a tri metre od nich niekto ‚tlačí‘ klobásu. Myslím si, že to nie je vhodné, a dávame si záležať na klasickom divadelnom sedení,“ hovorí pre Denník N promotér Oktagonu Pavol Neruda.

V súčasnosti má širšia verejnosť o tomto športe úplne iné povedomie, MMA sledujú masy divákov a turnaje Oktagonu vysielajú mainstreamové televízie. Organizátori až do začiatku pandémie vypredávali hokejové štadióny vrátane takmer 20-tisícovej pražskej O2 arény.

„Dovolím si povedať, že dnešná popularita MMA je z veľkej časti našou zásluhou, pretože v okolitých krajinách je tento šport stále ‚underground‘“ vraví Neruda.

Pokúsili sme sa zistiť, čo viedlo k prudkému nárastu popularity MMA a ako sa kedysi okrajová až ilegálna aktivita zaradila k najrýchlejšie rastúcim športom a časom dosiahla veľký úspech aj na Slovensku.

V článku sa dočítate:

  • ako Donald Trump pomohol k popularizácii MMA;
  • ako bojové športy pri nezáujme televízií vynašli nový spôsob zárobkov;
  • v čom sa líši marketing Oktagonu a hokejovej Tipos extraligy;
  • či Oktagon môže prekonať Zápas storočia a čo si sľubuje od zápasu youtuberov;
  • prečo MMA dokáže fungovať aj počas pandémie.

Barbarská zábava bez pravidiel? Spočiatku áno

Na to, aby sme pochopili príbeh Oktagonu, sa musíme vrátiť do 90. rokov v Amerike. Celosvetovo najpopulárnejšou značkou v MMA je organizácia UFC (Ultimate Fighting Championship – pozn. red.), ktorá vznikla v roku 1993.

Už o tri roky neskôr UFC zažila krízu, ktorá takmer viedla k zániku organizácie. K nahrávke so zápasmi sa náhodou dostal senátor za Arizonu a neskorší republikánsky kandidát na prezidenta John McCain, ktorý sa pri pohľade na MMA zhrozil.

McCain bol celoživotným fanúšikom boxu, ale MMA v roku 1996 slávne nazval „ľudskými kohútími zápasmi“ a z boja proti MMA si urobil osobnú agendu. Senátor rozposlal listy guvernérom všetkých amerických štátov, v ktorých ich žiadal, aby zakázali túto „barbarskú zábavu, ktorá nie je športom“.

Kampaň bola úspešná a ešte v roku 2001 bolo MMA ilegálne v 36 amerických štátoch. Reputácia UFC utrpela, čo však paradoxne organizáciu zachránilo. UFC bola nútená upraviť šport tak, aby bol spoločensky akceptovanejší. Organizácia začala spolupracovať so športovými komisiami v jednotlivých štátoch a významne zmenila pravidlá.

O MMA kritici často hovoria ako o športe bez pravidiel a prvé turnaje v histórii UFC tak aj naozaj vyzerali. Neexistovali totiž žiadne váhové kategórie, takže bežne proti sebe mohli nastúpiť 100-kilový a 70-kilový zápasník.

Okrem toho bolo povolené napríklad kopať ležiaceho súpera do hlavy, udierať sa hlavami či ťahať sa za vlasy. Nosenie rukavíc bolo dobrovoľné a úplne zakázané nebolo dokonca ani strčiť súperovi prsty do úst a rozťahovať mu čeľuste.

Podľa portálu Bleacher Report mal historicky prvý turnaj UFC iba tri pravidlá:

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

MMA

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie