Denník N

Pastirčák, Kocáb, Vagač, Čekan, Fialová: Nezahrávajme sa s ľuďmi, pozor na úlisné tváre a prečo umelci teraz neprotestujú

V utorok si iniciatíva Za slušné Slovensko pripomenula 31. výročie Nežnej revolúcie online zhromaždením.

Vo videu sa ľuďom prihovárali osobnosti Novembra z kultúry, vedy, cirkvi či médií. Urobili sme výber z ich prejavov.

 

Michael Kocáb, hudobník, spoluzakladateľ Občanského fóra

Demokracia na svojich občanov prenáša právo rozhodovať takmer o všetkom. Hovorím o voľbách. Vo voľbách si môžeme zvoliť takú reprezentáciu, akú chceme. Kedysi dávno som povedal, že každý národ má takú vládu, akú si zaslúži. To dnes platí dvojnásobne. Viac ako za komunizmu, lebo vtedy nám bola vláda vnucovaná, dnes nám vládnu tí, ktorých sme si zvolili. Nikto nás nenútil zvoliť si ich.

Demokracia nám v medziobdobí dáva možnosť vyjadriť protest alebo nesúhlas s tým, ako zvolená vláda pracuje, prostredníctvom protestných akcií. Áno, môžeme vyjadriť svoj nesúhlas a nespokojnosť. Môžeme sa zhromažďovať, môžeme písať petície, môžeme sa slobodne vyjadrovať. To všetko nám zaručuje ústava. Ale nie na chrbte inej strany, ktorá už sa v minulosti spreneverila hodnotám, ktoré sme si museli vydobyť.

 

Zuzana Fialová, herečka

Pýtajú sa nás, prečo umelci nie sú na proteste proti vláde a pandémii. Vždy v histórii sme predsa stáli na čele veľkých výziev, na čele veľkých zmien, zmien k demokracii a ku krajšej a lepšej spoločnosti.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

17. november

Slovensko

Teraz najčítanejšie