Denník N

Pavel Kuka: S Dubovským som sa bil o kráľa strelcov. Čechom chýbajú zápasy so Slovanom či s Trnavou

Podľa slávneho českého futbalistu by sa do českej zostavy dokázal dostať každý hráč Slovenska. V stredu večer nastúpi Slovensko v Lige národov proti Česku.

Ani Josef Bican, ani František Plánička, ani Vladimír Šmicer. Keď fanúšikovia Slavie Prahe pred troma rokmi vyberali najlepšiu jedenástku 125-ročnej klubovej histórie, najviac hlasov od nich dostal niekdajší útočník Pavel Kuka. Bicanovi nepomohlo ani to, že je zrejme najúspešnejším kanonierom v dejinách futbalu.

„To hlasovanie ma samozrejme veľmi prekvapilo, bola to pre mňa česť,“ hovorí 52-ročná legenda v telefonickom rozhovore. „Keď vás zvolia za najlepšieho hráča za 125 rokov, nemôžete to však veľmi prežívať. Fanúšikovia, ktorí sa zúčastnili v ankete, totiž reprezentujú zopár generácií. V skutočnosti sa teda nehodnotilo 125 rokov a nie je to úplne objektívne. (V histórii Slavie) boli lepší futbalisti ako ja.“

Kuku si však priaznivci Slavie obľúbili, hral za ňu od šiestich rokov. „V tom klube som vyrástol. Aj po pôsobení v Nemecku som sa vrátil práve do Slavie a ukončil som tam kariéru. Aj teraz ten klub milujem,“ povedal.

Na začiatku deväťdesiatych rokov bol jedným z najlepších zakončovateľov v postkomunistickej Európe. Vo vtedajšej federálnej lige pravidelne bojoval o korunu kráľa strelcov s Petrom

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Futbal

Futbalové Euro

Liga národov

Rozhovory

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie