Denník N

Sulík síce nestihol termín, ale pripravuje protipandemický plán. Premiér mu odkazuje, že vymýšľa vymyslené

Richard Sulík a Igor Matovič sú v permanentnom konflikte, medzi voličmi rastie predseda SaS. Foto N - Tomáš Benedikovič
Richard Sulík a Igor Matovič sú v permanentnom konflikte, medzi voličmi rastie predseda SaS. Foto N – Tomáš Benedikovič

Aktualizované 14.01 h. Minister hospodárstva a predseda SaS chce plán, podľa ktorého by sa prijímali opatrenia regionálne.

Počas minulotýždňového koaličného sporu medzi premiérom a stranou SaS Igor Matovič (OĽaNO) vyzval ministra hospodárstva Richarda Sulíka (SaS), aby pripravil vlastný protiepidemický plán. Premiér dal predsedovi SaS čas na „domácu úlohu“ do nedele. Minister bol však v Dubaji a termín nestihol.

Pred rokovaním vlády v stredu však povedal, že protiepidemický plán pripravuje. „Chystám materiál, ktorý bude v podstate pandemickým plánom. Teda súbor opatrení, ktoré bude navrhovať strana SaS,“ povedal Sulík.

Protiepidemiologický plán, ktorý pripravuje SaS, nie je podľa premiéra Igora Matoviča relevantný. „Životy nepočkajú,“ povedal Matovič s tým, že kým by na Sulíka čakali, zomrelo by možno sto či 200 ľudí.

„Vymýšľať vymyslené je na Slovensku zbytočné,“ povedal. Ak niečo SaS pripraví, má to ponúknuť krajinám, kde situáciu nezvládajú. „Nie sme hračkárstvo,“ dodal premiér.

Potom však dodal, že ak by Sulíkov plán odobrili pandemická komisia, konzílium odborníkov a ústredný krízový štáb, tak ho budú akceptovať. „Samozrejme, potom celé Slovensko zmení smer a nepôjde dopredu, ale pôjde dozadu podľa Richardovho plánu,“ povedal premiér.

Dlhodobé plány v boji s pandémiou sú podľa ministra zdravotníctva kontraproduktívne. Tvrdí, že treba reagovať operatívne na aktuálnu situáciu. „Myslím, že naši epidemiológovia majú neustále riešenie, stretávajú sa každý týždeň a riešia situáciu,“ povedal Marek Krajčí. Aj v pandemickom pláne podľa neho mali semafory, ale potom sa situácia „vymkla z rúk“. Dlhodobé plány majú napríklad v Česku.

Bude mať tri časti

Na pláne robil Sulík s viacerými odborníkmi, mená povedať nechcel. Uviedol, že dokument bude rozdelený na tri časti. „Najskôr si určíme kritériá, podľa ktorých určíme akési skóre. Následne, v druhom kroku, si povieme, na aké časti si rozdelíme krajinu, či na okresy alebo na iné časti.“

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Hegerova vláda

Koronavírus

    Slovensko

    Teraz najčítanejšie