Denník N

Ženy stále zarábajú menej ako muži. V pobožných krajinách je rozdiel v mzdách ešte väčší

Ilustračné foto - TASR/AP
Ilustračné foto – TASR/AP

Kým v sekulárnejších štátoch USA by ženy teoreticky mohli dobehnúť mužov o 26 rokov, v najpobožnejších až o 106 rokov.

To, že ženy stále nezarábajú toľko ako muži, a ani špičkové odborníčky nedosahujú také finančné ohodnotenie ako ich kolegovia, sa vie dlho a v posledných rokoch sa v tomto smere vlády aj firmy snažia urobiť nápravu. Lenže ide to veľmi pomaly a je veľmi pravdepodobné, že ženy, ktoré sú teraz v produktívnom veku, sa platovej rovnosti zrejme ani nedožijú.

Faktorov, ktoré sa na platovej nerovnosti podieľajú, je viacero. Jedným z menej známych je miera religiozity v tej-ktorej krajine alebo komunite. Ukazuje sa, že čím pobožnejšia je krajina, tým je rozdiel medzi mzdami mužov a žien väčší, a platí to bez výnimky pre všetky významné svetové náboženstvá.

„Je jedno, či je väčšina veriacich v štáte židovská, kresťanská, moslimská, budhistická, hinduistická alebo uznávala nejaké prírodné náboženstvo. Rozdiel v príjmoch sa odvíja skôr od sily jej religiozity,“ hovorí americká profesorka podnikového manažmentu Traci Sitzmanová.

Výskumníci, ktorí skúmali tento trend, v globálnom prieskume mieru religiozity odvodili od toho, aký význam obyvatelia prikladajú náboženstvu v dennom živote.

Vyšlo z neho, že v silne nábožných štátoch ako napríklad Pakistan či Filipíny, kde až 95 percent opýtaných povedalo, že náboženstvo je pre nich dôležité aj v ich dennom živote, zarábajú ženy ani nie polovicu toho, čo muži (46 percent). Zatiaľ čo v sekulárnejších krajinách ako Estónsko či Švédsko, kde len pätina ľudí prikladala náboženstvu význam pre svoj denný život, sa príjem žien blížil k 75, respektíve 88 percentám príjmu mužov.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Komentáre

Teraz najčítanejšie