Denník N

Imunológ Leksa: Jedno uštipnutie komárom je nebezpečnejšie ako očkovanie proti covidu

Molekulárny imunológ a biochemik Vladimír Leksa pôsobí na Medicínskej univerzite vo Viedni a je vedúcim laboratória Ústavu molekulárnej biológie SAV. Foto – archív V. L.
Molekulárny imunológ a biochemik Vladimír Leksa pôsobí na Medicínskej univerzite vo Viedni a je vedúcim laboratória Ústavu molekulárnej biológie SAV. Foto – archív V. L.

Nie testovanie, ale očkovanie proti novému koronavírusu by malo byť povinné, myslí si imunológ Vladimír Leksa. „Takto žiť ešte ďalšie roky je neudržateľné. A vakcína to ako jediná dokáže zastaviť,“ dodáva vedec z SAV.

Ako fungujú vakcíny proti novému koronavírusu, ako sa medzi sebou líšia a nehrozí, že sa niečo zanedbalo, ak ich vývoj trval menej ako rok? Imunológ Vladimír Leksa v rozhovore hovorí, že ľudia očkovaniu neveria, lebo nevideli choroby, proti ktorým nás chráni. „Už nevidia to dobro, ktoré vakcíny robia. Ak sa tri generácie za sebou narodia do prostredia chráneného vakcínou, napokon si neuvedomíte, že ochrana, ktorú považujete sa samozrejmú, je spôsobená vakcínou.“

V rozhovore sa dočítate aj:

  • koľko ľudí by sa malo dať zaočkovať proti novému koronavírusu, aby to malo zmysel;
  • ako dlho vydrží imunita po očkovaní;
  • či by sa mali dať zaočkovať aj tí, ktorí už ochorenie prekonali.

Do finále sa dostáva viacero vakcín proti novému koronavírusu. Od ktorej z nich si sľubujete najviac?

Najviac si sľubujem od mRNA vakcín. Ide o novú generáciu vakcín. Ako imunológ ich považujem za začiatok novej éry v očkovaní a imunológii. V ostatných rokoch sa začali používať v klinických testoch proti zike alebo HIV, ale najmä v personalizovanej medicíne proti určitým typom nádorov. Zatiaľ išlo len o experimentálnu liečbu a vakcína sa nepoužíva bežne ako napríklad licencovaná vakcína proti rakovine krčka maternice. No už sa testovala na ľuďoch. Niekedy vo februári ste sa ma v Denníku N pýtali, kedy si myslím, že bude vakcína. Odpovedal som, že do konca roka, čo mi vyšlo. Dôvodom je, že mRNA vakcíny sa dajú rýchlo vyrobiť a sú lacné. V porovnaní s inými očkovacími látkami sú aj veľmi efektívne.

Tento typ vakcín vyvíja Moderna alebo Pfizer s BioNTechom. Ako fungujú?

Čo by vedci museli prácne syntetizovať v labákoch, urobia po podaní tejto vakcíny naše bunky za nás. Keď sa mRNA vakcína dostane do cieľových buniek, začne sa syntetizovať vírusový peptid, ktorý naštartuje imunitnú odpoveď. Výhodou týchto vakcín je, že vyvolávajú nielen protilátkovú, ale aj bunkovú odpoveď až na úrovni cytotoxických buniek, čiže kompletnú imunitnú odpoveď. Mnohé iné vakcíny totiž vyvolávajú hlavne protilátkovú odpoveď. Na rozdiel od vakcín s oslabenými vírusmi – ktoré takisto vyvolávajú kompletnú odpoveď – som pri mRNA vakcínach očakával, že

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Koronavírus

    Očkovanie proti koronavírusu

    Povinné očkovanie

    Príroda

    Rozhovory

    Veda, Zdravie

    Teraz najčítanejšie