Denník N

Fedora Gála a Petra Zajaca obkľúčili protestujúci a nadávali im, polícia nezasiahla

Peter Zajac a Fedor Gál. Foto N – Tomáš Benedikovič
Peter Zajac a Fedor Gál. Foto N – Tomáš Benedikovič

Agresívni protestujúci útočili v Bratislave na revolucionárov z novembra 1989. Fedor Gál po incidente vraví, že pred agresormi sa nemožno skrývať, najhoršie je byť slušne zbabelý. Z Roberta Fica sa podľa neho stáva „nácek“.

Nakrúcanie filmu o Alexandrovi Dubčekovi v deň výročia Nežnej revolúcie prekazili agresívne útoky demonštrantov na revolucionárov z novembra 1989 Fedora Gála a Petra Zajaca. Zaútočili na nich na Námestí SNP v Bratislave v utorok popoludní, dvaja policajti proti výtržníkom nijako nezasiahli.

Zhruba stovku ľudí, ktorá prišla demonštrovať do centra hlavného mesta, vyprovokovalo, keď chcel režisér filmu Robert Kirchhoff neďaleko pamätníka SNP vylepšiť záber, aby evokoval atmosféru mítingov z čias Nežnej revolúcie a rekvizitárskym zadymovačom spravil za Gálom a Zajacom dym.

„Chcel som, aby pri rozprávaní vystupovali z hmly. V tom nás obkolesili protestujúci, že ich chceme otráviť plynom, darmo som im vysvetľoval, že je to filmový dym, je to len voda, para,“ opisuje Kirchhoff, ktorý chce film s názvom Všetci ľudia budú bratia dokončiť budúci rok v novembri.

Výtržníci potom začali vykrikovať po Zajacovi, ale hlavne Fedorovi Gálovi: „Zradca, hanba, hanba! Čo si robil v Novembri? Zbabelec. Choďte do Prahy.“

„Ja som tu doma,“ odpovedal im Gál, ktorý pred 31 rokmi patril medzi hlavných zakladateľov Verejnosti proti násiliu.

„Nie ste tu doma. My sme tu doma,“ začal dav skandovať, ako zvyknú kričať športoví fanúšikovia.

V tom momente už bol filmový štáb s Gálom a so Zajacom obkľúčený protestujúcimi,

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

17. november

Slovensko

Teraz najčítanejšie