Denník N

Do Bratislavy mieria desaťtisíce kresťanov, už majú hymnu o záchrane národa

Národný pochod za život už propagujú v Bratislave na bilbordoch. Foto N – Vladimír Šimíček
Národný pochod za život už propagujú v Bratislave na bilbordoch. Foto N – Vladimír Šimíček

Pochod za život nebude trvať len deň, „nalaďovacie“ akcie sa začnú už 14. septembra. Účastníci sa chystajú zájsť i pred štátne úrady a možno budú mať podporu aj zo zahraničia.

Keď vo februári stroskotalo na nízkej účasti referendum o rodine, organizátori tohoročného pochodu Dúhový pride ho presunuli na rok 2016, lebo mali pocit, že je spoločnosť otrávená emotívnou predreferendovou kampaňou.

Prívrženci kresťanských cirkví však tohtoročný Národný pochod za život nezrušili. Bude už o mesiac – 20. septembra v Bratislave.

V týchto dňoch sa v uliciach miest objavili bilbordy na jeho propagáciu. Organizátori zháňajú ubytovanie pre tisícky ľudí, ktorí zrejme prídu do hlavného mesta spievajúc a v špeciálnych vlakoch. Bývať sa má aj v školách na karimatkách a v rodinách z blízkych farností.

Pochod za život bude zrejme ešte väčší ako ten pred dvoma rokmi v Košiciach. Aj vzhľadom na to, že bude v našom najväčšom meste, je možné, že naň príde viac než 80-tisíc kresťanov, ktorí zavítali do Košíc.

Tohtoročný pochod propagujú na rôznych letných akciách a hlavne v kostoloch.

Hlavným organizátorom je vedenie katolíckej cirkvi u nás – Konferencia biskupov Slovenska (KBS). Pochod však podporujú celkovo desiatky kresťanských organizácií vrátane Aliancie za rodinu, ktorá rozbehla februárové referendum.

Hymna septembrového Pochodu za život:

Hovorca KBS Martin Kramara povedal, že v Bratislave má byť ešte pestrejší program ako v Košiciach. „Chceme vytvoriť priestor aj na diskusie, ktoré môžu byť zaujímavé pre široký okruh ľudí.“

Podľa predbežného programu akcie sa „naladenie“ Bratislavy na pochod za život začne už od 14. septembra rôznymi kultúrno-spoločenskými podujatiami. Od 19. septembra sľubujú organizátori „workshopy a diskusie venované prioritne ochrane života a bohatý hudobný večerný program na rôznych miestach Bratislavy“.

V deň pochodu budú vo vybraných bratislavských kostoloch slávnostné bohoslužby a po nich bude nasledovať samotný pochod mestom.

O utečencoch ani slovo

Pochod už má svoj manifest. Má vyše strany a dá sa zhrnúť týmito vetami: žiadajú zákaz interrupcií – teda „ukončenie zločinov na nevinných nenarodených deťoch a násilia páchaného na ženách v mene možnosti voľby“, pomoc ľuďom v núdzi (osobitne tehotným matkám, mnohopočetným rodinám a rodinám v ťažkej životnej situácii) či „ochranu manželstva muža a ženy ako kolísky života a základnej bunky spoločnosti“.

Organizátori chcú tieto požiadavky adresovať politikom. „V Bratislave sídlia mnohé dôležité inštitúcie – parlament, vláda, prezident. Situovanie pochodu do ich blízkosti a do centra hlavného mesta krajiny je symbolickým vyjadrením nášho želania, aby si všimli tému ochrany života nenarodených detí a venovali jej svoju pozornosť,“ hovorí Kramara.

Verí, že ich pochod prídu podporiť aj kresťania z Rakúska, Maďarska a Česka.

V manifeste však nie je ani zmienka o utečencoch, hoci s výzvami na pomoc utečencom sa na kresťanov pravidelne obracia pápež František. Kramara hovorí, že je pre nich táto téma veľmi dôležitá a venujú sa jej intenzívne v spolupráci so Slovenskou katolíckou charitou. Práve rozvážajú letáky do farností na celom Slovensku a utečencom pomáhajú prostredníctvom viacerých zbierok.

Podľa hovorcu KBS  sa však nedajú riešiť všetky problémy na všetkých fórach. „Na Slovensku bolo v roku 2014 vykonaných 7500 potratov, je to vážny problém: nespravodlivosť voči slovenským deťom, o ktorej sa hovorí ešte menej než o tej voči utečencom.“

Vyhral Prolife Band

Septembrový pochod má už aj vlastnú hymnu, ktorú vybrala porota v súťaži. Volá sa Život stále chráň a nahralo ju zoskupenie s názvom Prolife Band.

Súťažilo sa aj o animovaný spot pochodu. Prvú a druhú cenu neudelili, pretože sa prihlásilo málo príspevkov.

Tretie miesto v súťaži o video pochodu získal tento animovaný klip:

https://vimeo.com/133763381

Organizátori zbierajú peniaze na zabezpečenie pochodu, no vybrali zatiaľ len 36-tisíc z predpokladaných 140-tisíc eur. Píšu, že podujatie „nie je podporované silnými farmaceutickými firmami ani inými záujmovými skupinami“.

Prídu aj politici

Na akciu sa chystajú i niektorí pravicoví politici. Príde predseda KDH Ján Figeľ, ktorý bol aj pred dvoma rokmi v Košiciach. „Kresťanskí demokrati jednotlivo a spoločne podporujú aj bratislavské podujatie, lebo život je prvá a absolútna hodnota, na ktorej nám záleží,“ odpísal.

Na akciu ide aj predseda Siete Radoslav Procházka, ktorý na nej bol tiež v Košiciach. „Viacerí členovia Siete vrátane predsedu sa národného pochodu za život zúčastnia. Svoju účasť považujú za súkromnú záležitosť,“ odpísala hovorkyňa strany.

Na pochod zrejme pôjde aj líder OĽaNO Igor Matovič. „Na pochode za život v Košiciach som bol a naozaj si myslím, že by sme mali chrániť život každého od počatia.“

Na košickom pochode neboli predstavitelia ľavicového Smeru. Na tohtoročný pochod zrejme nepríde ani prezident Andrej Kiska.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Pochod za život

Slovensko

Teraz najčítanejšie