Denník N

Vakcína sa blíži, ale fungovať bude, len ak sa dáme zaočkovať. Antivaxerským náladám podľahli najmä mladí a voliči ultrapravice

Ilustračné foto – TASR/AP
Ilustračné foto – TASR/AP

Prieskumy ukázali, že ľudia, ktorí odmietajú očkovanie proti koronavírusu, majú väčšiu tendenciu veriť konšpiračným teóriám aj vo všeobecnosti.

„Spomínam si, že keď sme tu mali lockdown v marci a apríli, ľudia čakali na vakcínu ako na spasenie. Azda stokrát som počula vetu: Keď vynájdu vakcínu, bude po všetkom,“ začala rozprávať 43-ročná Barcelončanka Mónica.

Pracuje ako psychologička a počas lockdownu sa s mnohými klientmi s úzkosťami a depresiami stretávala na Zoome.

Ľudia vraj vtedy mali strach. „Ten zmizol. Koronavírus sa šíri, ale strach sa ako keby vytratil. Teraz sa ľudia boja viac vakcíny, lebo vraj nemôže byť dobre otestovaná,“ hovorí a mykne plecom. „Čo už narobíme. Nejako bolo, nejako bude.“

Vakcínu s účinnosťou 95 percent už ohlásili dve farmaceutické firmy. Prvou firmou bol Pfizer a len pár dní nato podobný úspech ohlásila aj Moderna. Teraz treba vyriešiť mnoho ďalších otázok, napríklad logistiku, ako vakcínu dopraviť do rôznych kútov sveta, ale aj to, ako ju skladovať, keďže tá od Pfizeru potrebuje byť vo veľmi nízkych teplotách.

Ale okrem toho treba vyriešiť ešte jeden problém. Ako ľuďom dokázať, že vakcína je bezpečná, že za ňou nie je žiadna konšpirácia a že pravda o jej vedľajších účinkoch nie je naschvál zamlčaná?

Dosiahneme kolektívnu imunitu?

Svetová zdravotnícka organizácia upozorňuje, že na to, aby sme prerušili reťazec šírenia nákazy a aby sme vírus zastavili, musí byť 60 až 70 percent svetovej populácie imúnnej. Bez toho kolektívnu imunitu nedosiahneme.

Podľa výsledkov agentúry Ipsos, ktorá prieskum robila v 15 krajinách,

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Koronavírus

    Svet

    Teraz najčítanejšie