Denník N

Problém Hikvision: Ako Slovensko púšťa rizikovú čínsku firmu do bezpečnostnej infraštruktúry

Kamera od Hikvisionu sleduje ulicu v Pekingu. Foto - TASR/AP
Kamera od Hikvisionu sleduje ulicu v Pekingu. Foto – TASR/AP

Kamery firmy, ktorá spolupracuje na masívnom porušovaní ľudských práv a predstavujú bezpečnostné riziko, dohliadajú na slovenskú hranicu s Ukrajinou, obchvat Bratislavy a ministerstvo vnútra ich chcelo kúpiť aj do vyšetrovacích ciel.

Vyvolalo to obrovský rozruch po celom svete, keď v roku 2019 americká vláda zaradila čínsky technologický gigant Huawei na zoznam firiem, ktoré nesmú dodávať technológie štátu. Západné krajiny sa potom začali otvorene stavať proti tomu, aby Huawei budoval ich 5G siete. Google mobilné telefóny tejto firmy vyškrtol zo zoznamu podporovaných zariadení.

Málokto si všimol, že do zoznamu zakázaných firiem v Spojených štátoch okrem gigantu ako Huawei vtedy pribudla aj ďalšia čínska firma Hikvision. Tá sa špecializuje na kamerové systémy a IT technológie, ktoré dokážu sledovať a monitorovať ľudí či autá, takže sa s ich výrobkami sa bežný človek zdanlivo nestretne.

Produkty firmy Hikvision sa podľa zistení Denníka N v posledných rokoch stali súčasťou slovenských štátnych IT systémov. Dokonca aj takých, ktoré sa dajú

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Slovensko

Teraz najčítanejšie