Denník N

Režisér Kirchhoff: Kričali na nás s Gálom a so Zajacom, že ich chceme otráviť plynom a čo by na to povedal Dubček

Režisér a producent Robert Kirchhoff. Foto N - Andrej Bán
Režisér a producent Robert Kirchhoff. Foto N – Andrej Bán

Temnú spoločenskú silu treba utlmovať a krotiť, pretože inak hrozí, že sa dostane zo spodných prúdov na povrch a zničí našu kultúru, hovorí filmový režisér Robert Kirchhoff.

Režisér filmu o Dubčekovi hovorí aj o tom, že pre Fedora Gála bolo tragické vidieť, ako sa vinou ľudí ako Robert Fico socializmus s ľudskou tvárou prelína s národným socializmom, a nemôže nemyslieť na to, že útoky na tohto aktéra novembrových udalostí majú aj antisemitský podtón.

V rozhovore s Robertom Kirchhoffom sa dočítate:

  • ako Fedora Gála, Petra Zajaca a filmový štáb napadli demonštranti,
  • prečo vypustil pri nakrúcaní filmovú hmlu,
  • ako režisérovi rétorika mítingu pripomínala kotlebovské zhromaždenie pri príležitosti výročia vojnového slovenského štátu, ktoré natáčal pred zhruba desiatimi rokmi,
  • čím ho fascinuje postava Alexandra Dubčeka.

Čo sa stalo teraz 17. novembra, keď ste na Námestí SNP natáčali s Fedorom Gálom a Petrom Zajacom zábery do filmu o Dubčekovi?

Ak by mal niekto pochybnosti, že tam došlo ku konfliktom, keď nás okolostojaci ľudia napadli, tak len chcem spresniť, že toto nakrúcanie nebolo spontánne. Plánovali sme ho už tri roky. Chcel som to natáčať presne 17. novembra, ale námestie bolo v ten deň vždy obsadené. Ďalším faktorom je, samozrejme, covid-19 a obmedzenia z toho vyplývajúce. Film už mal byť teraz v novembri v distribúcii.

Ako dlho ho už natáčate?

Štyri, päť rokov.

V akom je to štádiu?

Potrebujem ešte asi pätnásť filmovacích dní v Česku. Väčšinou ide o starších respondentov, tak som vymyslel takú vec, že sa budeme pohybovať v tých bielych overaloch – oni aj my ako štáb. A budú rozprávať o Alexandrovi Dubčekovi. Čo sa mi inak zdá pôsobivé rovnako ako inkriminovaná „hmla“, ktorú som teraz na výročie Novembra vypustil počas natáčania s Gálom a so Zajacom.

Akú funkcia mala hmla?

Vo filme sa niečo také bežne používa, keď chceme upraviť výraz lokácie alebo vyvolať pocit iného počasia. A teraz bolo slnečno, čo mi nevyhovovalo.

Chceli ste navodiť atmosféru z toho dňa v roku 1989, keď bolo, pamätám si, sychravo?

Aj to. Poviem to priamo: bolo by dobré, keby sa tí dvaja aktéri – Fedor Gál a Peter Zajac – z tej hmly vynárali. Ako

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

17. november

Kultúra, Slovensko

Teraz najčítanejšie