Denník N

Školy mali prednosť pred divadlami, ostali otvorené aj počas tvrdých lockdownov, ukazujú príklady zo zahraničia

Ilustračné foto N – Tomáš Benedikovič
Ilustračné foto N – Tomáš Benedikovič

V Írsku či vo Francúzsku boli školy otvorené aj počas tvrdých lockdownov. Vo väčšine západných krajín majú školy prednosť pred divadlami či kinami.

Keď vláda od pondelka otvorila kiná, divadlá a kostoly, rodičov a školy pobúrilo, prečo dostali prednosť pred vzdelaním ich detí. Stredné školy sú zatvorené už viac ako mesiac, žiaci 5. až 9. ročníka sú doma od konca októbra.

Šéfka Štátneho pedagogického ústavu na Facebooku učiteľom nadnesene odporúča, aby vzali deti do kina. „Možno im cez reklamy stihnete vysvetliť princíp šírenia zvukových vĺn, prečítať s porozumením záverečné titulky alebo sa po skončení filmu opýtať, ako sa im darí a či je doma všetko v poriadku,“ píše Miroslava Hapalová.

Príklady zo zahraničia ukazujú, že inde sa snažia držať školy otvorené čo najdlhšie. Aj tam, kde zaviedli prísny lockdown, ostali školy naďalej otvorené. Aj tam, kde obmedzili kultúrne inštitúcie a podujatia, udržali fungovanie škôl tak dlho, ako to bolo možné.

Premiér Igor Matovič oznámil, že školy sa budú otvárať, až keď Slovensko dosiahne ambiciózny cieľ – kĺzavý priemer nových pozitívnych prípadov z PCR testovania 750 (aktuálne 1400, bez antigénových testov), takisto aj v nemocniciach musí byť do dvetisíc ľudí. Aktuálne je hospitalizovaných 1815 ľudí.

Vo štvrtok musel premiér vysvetľovať aj to, prečo sú školy zatvorené, no kiná či kostoly nie. Podľa Matoviča sú školy oveľa rizikovejšie, keďže kiná navštevuje výrazne menej ľudí ako školy. „Hovoriť, že máme na výber úplne rovnaké ťahy a my si vyberieme ten politicky ľúbivejší a je to nezodpovedné, to je mimoriadne povrchné,“ povedal premiér. Podľa neho sa porovnáva extrémne veľké riziko (školy) a extrémne zanedbateľné riziko (kiná).

Írsko, Francúzsko, Holandsko, Nórsko – školy musia byť otvorené

Príklady zo zahraničia však ukazujú opak – školy sú prioritou a sú otvorené aj za cenu rizika.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Koronavírus

    Školstvo

    Slovensko

    Teraz najčítanejšie