Denník N

Situácia so schvaľovaním európskeho rozpočtu zďaleka nie je bezvýchodisková

Naviazanie vyplácania finančných prostriedkov z európskych zdrojov na dodržiavanie princípov právneho štátu nepovažujem za najlepšie riešenie.

Autorka je poslankyňou Európskeho parlamentu za Smer

Politickí lídri Maďarska a Poľska pred svojimi voličmi dlhodobo deklarujú svoju legitimitu aj „vďaka“ prakticky permanentnému konfliktu s Európskou úniou a jej inštitúciami. Ich odmietavý postoj k podmieňovaniu vyplácania európskych peňazí dodržiavaním princípov právneho štátu a aktuálne blokovanie spoločného rozpočtu a pandemickej pomoci tak vo veľkej miere nebolo prekvapujúce.

Naviazanie vyplácania finančných prostriedkov z európskych zdrojov na dodržiavanie princípov právneho štátu dlhodobo nepovažujem za najlepšie riešenie. Prijímanie opatrení v tejto oblasti totiž duplikuje už existujúce nástroje a kompetencie EÚ. Akékoľvek ďalšie páky tak len potvrdzujú, že ich nedokáže efektívne uplatňovať. Navyše, očakávať od lídrov krajín, ktoré podkopávajú princípy právneho štátu, že budú s novými pravidlami bez odporu súhlasiť, je naivné.

Platí zároveň, že štrukturálna pomoc a politika súdržnosti sú nástrojmi na zvyšovanie kvality života občanov členských krajín. Akýmkoľvek ich obmedzovaním tak budeme trestať predovšetkým samotných obyvateľov a nie ich politickú reprezentáciu.

Napriek dojmu bezvýchodiskovej situácie, možností, ako z toho v krátkom čase von, je stále viacero. Navyše, Maďarsko a Poľsko sú rovnako ako Slovensko a veľká väčšina štátov Európskej únie výrazne zasiahnuté koronakrízou. Európske peniaze tak naozaj nevyhnutne potrebujú. Ich politickí predstavitelia nám však touto formou možno len chceli ukázať, akým spôsobom sú aj do budúcnosti v prípade ich vlastnej nespokojnosti schopní blokovať v Rade EÚ návrhy, ktorých schválenie si bude vyžadovať jednomyseľné hlasovanie.

Spôsob takéhoto vydierania, v bezprecedentnej pandemickej situácii obzvlášť, je však nemiestny a neakceptovateľný. Je v absolútnom rozpore s princípom vzájomnej solidarity, ktorá sa aj v súčasných krízových časoch ukazuje pre Európu ako tá jediná správna cesta. Aj v záujme našich susedov, Poľska a Maďarska, preto je, aby sa opäť stali spoľahlivými partnermi a aby naďalej nezmyselne neblokovali finančné prostriedky určené na pomoc všetkým.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Politici píšu

Komentáre

Teraz najčítanejšie