Denník N

Čo nás naučili americké voľby o Slovensku

Podporu autoritárskeho lídra neospravedlňuje, že presadzuje aj politiky, s ktorými súhlasíme.

Autor je analytik Inštitútu pre stratégie a analýzy úradu vlády,
text predstavuje jeho súkromný názor

Trvalo to síce dlhšie než obyčajne, no nakoniec je jasné, že Joe Biden sa stane 46. prezidentom Spojených štátov. O tom, prečo a ako sa to stalo, sa už popísalo dosť a ešte viac si prečítame v nadchádzajúcich mesiacoch. No pri pohľade z Bratislavy je nateraz zaujímavejšie to, čo nás tieto voľby naučili o Slovensku, našich politikoch a verejne vystupujúcich ľuďoch.

Pretože tieto americké voľby boli mimoriadne komplexné a viacúrovňové; nielen z hľadiska politiky, fungovania jednotlivých strán či procesov, ktoré voľby ovplyvňujú, ale aj samotným priebehom kampane ovplyvneným bezprecedentnou pandemickou situáciou.

A v neposlednom rade aj autoritárskym a nedemokratickým správaním, ktoré u prezidenta Trumpa sledujeme mesiace. Toto správanie podobné autokratom banánových republík tretieho sveta je pokračovaním procesu búrania všetkých konvencií a tradícií, ktorý sme sledovali uplynulé štyri roky.

Hlasy poštou a projekcie

Ak človek dlhodobo sledoval priebeh kampane, hlavne odlišné prístupy strán k hlasovaniu poštou či pred volebným dňom, muselo byť jasné, že veľmi temný pohľad zo stredy rána nemohol byť finálnym výsledkom hlasovania. Demokrati prispôsobili pandémii kampaň, odporúčali svojim voličom hlasovať poštou a mesiace sa hovorilo o tom, že príde „modrý posun“ (blue shift), ktorý po volebnej noci prinesie zmeny vo volebnom poradí.

Napriek tomu mali české a slovenské médiá výrazne negatívne titulky, ktoré signalizovali Trumpovu dominanciu. Aj slovenský Facebook a Twitter boli plné predčasných vyhlásení, že Donald Trump znovu vyhrá voľby. Mnohí konzervatívnejší komentátori prinášali rôzne variácie tvrdenia o tom, ako sa znovu potvrdilo, že liberálne médiá a analytici by chceli „vytvárať realitu“, ale sú izolovaní od životov a názorov bežných ľudí.

Lenže pri

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Americké voľby 2020

Komentáre

Teraz najčítanejšie