Denník N

Antigénové testy odhalili zatiaľ 10-tisíc pozitívnych. Nie je však jasné, či ide o všetky údaje

Foto N - Vladimír Šimíček
Foto N – Vladimír Šimíček

Aktualizované 15.02 h. Od piatka štát zverejňuje údaje o antigénových testoch. Je to krok vpred, hovoria odborníci.

V piatok štát prvýkrát zverejnil údaje o antigénovom testovaní. Od 13. októbra, odkedy Národné centrum zdravotníckych informácií dáta zbiera, bolo urobených 434-tisíc testov. Pozitívnych bolo celkovo 10-tisíc. Na stránke korona.gov.sk sú uvedené aj údaje za predchádzajúci deň. V údajoch nie sú zarátané testy z celoplošného testovania.

Vo štvrtok tak urobili 15-tisíc testov a 635 bolo pozitívnych. Pre porovnanie, PCR testov urobili za štvrtok menej ako antigénových – 9836, ale 1818 bolo pozitívnych. Podiel pozitívnych PCR testov zostáva vysoký, vyše 18 percent.

Nie sú tam všetky testy

Z dát o antigénových testoch však nie je jasné, či ide o všetky antigénové testy, ktoré sa na Slovensku urobili. Podľa Národného centra zdravotníckych informácií totiž ide len o testy, ktoré sa robili v zdravotníckych zariadeniach. Teda ide o údaje za nemocnice a za mobilné odberové miesta zriadené v nemocniciach.

Či sú v dátach zarátané aj antigénové testy z mobilných odberových miest, ktoré zriadili požiarnici, nie je jasné. Otázne sú aj údaje z testovania v domovoch sociálnych služieb. Národné centrum nás odkázalo na ministerstvo práce. To tvrdí, že do centra údaje posiela, ale o tom, či sú aj zverejnené, informácie nemajú. K dnešnému dňu bolo v zariadeniach sociálnych služieb otestovaných antigénovými testami spolu 135-tisíc ľudí, z nich bolo 3 413 pozitívnych. Z toho bolo mimo troch kôl celoplošného testovania vykonaných 21-tisíc testov, pozitívny výsledok malo 1320 osôb.

Denník N oslovil ministerstvo vnútra či v zverejnených údajoch sú aj dáta za nich, zatiaľ neodpovedali.

Čekan: Výsledky znamenajú, že máme stále veľa pozitívnych

Výsledky antigénových dát podľa vedca Pavla Čekana vysvetľujú, prečo počet hospitalizácií neklesá. Ak by to chcel veľmi zjednodušene prepočítať do „PCR jazyka“, mali by sme podľa neho zhruba tritisíc pozitívnych. „To je dosť vysoké číslo a je to problém,“ povedal Čekan.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Koronavírus

    Slovensko

    Teraz najčítanejšie