Denník N

Na Slovensku vznikla digitálna knižnica, jej zakladatelia chcú zdvojnásobiť počet detských čitateľov

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Ondrej a Janka Baginovci boli vždy vášniví čitatelia a chceli vlastniť všetky knihy, ktoré sa im páčili. Postupne však pochopili, že neustála produkcia a konzumovanie materiálnych vecí nie sú dlhodobo udržateľné a týka sa to všetkého – teda aj kníh. Zároveň sú presvedčení, že je naivné a zbytočné vyhýbať sa digitalizácii v akomkoľvek segmente: „Už by sme si mali priznať, že pokrok ide cestou digitalizácie a pre deti, ktoré teraz vyrastajú, je jej používanie úplne samozrejmé. A čo si málokto uvedomuje, digitalizácia umenia nám neskutočne zdvihla životnú úroveň bez toho, aby sme zaťažovali prírodu.“

Založili preto virtuálnu knižnicu detských kníh a ich cieľom je zdvojnásobiť počet detských čitateľov na Slovensku.

Virtuálna knižnica KUBO funguje podobne ako akákoľvek iná streamovacia hudobná či filmová služba – nainštalujete si aplikáciu do tabletu alebo mobilu, zaplatíte mesačný paušál a môžete si čítať stovky ilustrovaných detských kníh. Knihy nemajú formu čiernobieleho textu ako ebooky, sú to plnofarebné ilustrované stránky, takmer identické so svojimi papierovými predlohami. Rozdiel je v pocite pri dotyku s papierom a obrazovkou.

Aplikácia má pekný jednoduchý dizajn, knihy sú tak ako v normálnej knižnici prehľadne usporiadané podľa kategórií – podľa detských hrdinov, odporúčané knihy, básničky, komiksy, anglické knižky a najmä veľké množstvo encyklopédií. V knižnici sa ľahko zorientuje aj to najmenšie dieťa.

Môže však digitalizácia skutočne pomôcť deťom, ktorým sa čítať nechce a ktoré knihy považujú za prežitok? Nie je to len ďalšia pasca a východisko pre pohodlných alebo zaneprázdnených rodičov?

Dovolenka bez kníh

Myšlienka vytvoriť streamovaciu službu, ktorá sprístupní stovky detských kníh v slovenčine, vznikla počas letnej dovolenky, keď si Janka a Ondrej Baginovci zabudli doma knihy a – zvyknutí každý večer s deťmi čítať – začali hľadať cestu, ako zabudnuté knihy nahradiť. Predpokladali, že tak ako existuje niekoľko hudobných a filmových streamovacích platforiem, bude existovať aj knižná, no našli len jeden americký projekt. Vtedy si povedali, že niečo podobné treba urobiť aj na Slovensku.

Janka po doktoráte z filozofie pracovala s Ondrejom a jeho kamarátom Peťom Soósom v online priestore na viacerých projektoch – napríklad na najväčšej maďarskej filmovej databáze alebo na projekte virtuálneho zrkadla Virtooal, teda aplikácie, prostredníctvom ktorej si môžu zákazníci vyskúšať módu aj v online obchodoch. Tieto projekty v súčasnosti živia aj virtuálnu knižnicu KUBO: „Tá zatiaľ iba požiera peniaze, ale my sme od začiatku knižnicu nebrali ako to, čo bude generovať veľké zisky, ale má byť príspevkom ku kultúre. A my máme z tej práce radosť.“

Rok si projekt pripravovali v hlave, ďalší rok sa venovali hľadaniu ľudí do tímu, programovaniu a vylaďovaniu detailov a nakoniec sa kvôli virtuálnej knižnici presťahovali z Komárna do Bratislavy. Našli si priestory v Novej Cvernovke a zamestnali sedem ľudí, ktorí knižnicu napĺňajú obsahom a administrujú.

Foto N – Vladimír Šimíček

Projekt spustili koncom mája tohto roku a v septembri, po testovacej fáze, predstavili knižnicu verejnosti. V novembri si aplikáciu do mobilu alebo tabletu stiahlo okolo

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Knihy

Kultúra

Teraz najčítanejšie