Denník N

Súd korupcie na súdoch nabral rýchly spád, Veľký Fero za spoluprácu dostane asi podmienku

František Tóth (Veľký Fero, v zelenom) pred súdom. Foto – N
František Tóth (Veľký Fero, v zelenom) pred súdom. Foto – N

Bez výpovede Františka Tótha alias Veľkého Fera by nebola akcia Plevel a dnes by neboli vo väzbe sudcovia Daniel Béreš a Pavol Polka. Vďaka tejto spolupráci s vyšetrovateľom by nakoniec mohol vyviaznuť s podmienkou.

Roky korumpoval sudcov v Žiline. Dlho mlčal a až po roku vo väzbe začal František Tóth alias Veľký Fero hovoriť, kto boli jeho spojky na žilinských súdoch, cez ktorých vybavoval rozsudky pre svojich klientov – kriminálnikov a členov podsvetia.

Za päťtisíc, ale aj dvadsaťtisíc dokázal vybaviť oslobodenie spod obžaloby či prepustenie z väzby.

Po podaní obžaloby v tomto prípade sa Tóth zlomil a začal vypovedať. Hrozil mu trest až dvanásť rokov, a to nie za korupciu, ale za legalizáciu príjmu z trestnej činnosti. Keď však v piatok prokurátor špeciálnej prokuratúry Rastislav Hruška na hlavnom pojednávaní na Špecializovanom trestnom súde obžalobu z tohto skutku stiahol, bolo jasné, že Tóthovi sa za spoluprácu podarilo dohodnúť veľkú úľavu.

Ostala mu obžaloba z prijímania úplatku, kde mu hrozí tri až osem rokov väzenia. Vyviaznuť však môže aj s podmienkou.

Senát predsedu Ivana Matela, sudkyne Ruženy Sabovej a sudcu Rastislava Stieranku pojednávanie prerušil do 4. decembra. Vtedy vyhlási rozsudok.

Okrem podmienky aj pokuta 100-tisíc

Prokurátor Tóthovi za spoluprácu pri odhaľovaní korupcie na žilinských súdoch navrhol trest tri roky s podmienečným odkladom. Skúšobnú lehotu navrhol na päť rokov. Argumentoval prevážením poľahčujúcich okolností v prípade obžalovaného – spolupráca s vyšetrovateľmi, ale aj riadny život, ktorý viedol pred spáchaním trestných činov.

Okrem podmienečného trestu však navrhuje prokurátor Tóthovi aj peňažný trest, a to 100-tisíc eur.

Tým obžalovaného zaskočil. „S pokorou prijmem trest navrhnutý prokurátorom, ale zdá sa mi neprimerane prísny,“ povedal Tóth s tým, že 100-tisícová pokuta je „brutálne tvrdý trest“. Sudcu presviedčal, že on nikomu škodu nespôsobil. Zdôraznil, že podmienky na zníženie trestu pod spodnú hranicu trestnej sadzby splnil.

„Taký Vareha, ktorý spôsobil škodu 62 miliónov, nedostal taký trest,“ hovoril Tóth. Pri odchode z pojednávacej miestnosti povedal, že ak by aj dostal 100-tisíc pokutu, tak ju zaplatí.

Video: Veľkému Ferovi sa zdá trest 100-tisíc eur prísny, Vareha taký nedostal (autorka: Veronika Prušová)

Jeho advokát Daniel Lipšic navrhoval miernejší trest – dvojročnú podmienku a nižšiu pokutu.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Korupcia na žilinských súdoch

Slovensko

Teraz najčítanejšie