Denník N

Kiná sú tu sto rokov a prežili všeličo. Dnešnú krízu prežiť nemusia

Kinosála Cinemax. Foto - Cinemax
Kinosála Cinemax. Foto – Cinemax

Zábavný priemysel je zaseknutý v bludnom kruhu. Hollywood odkladá premiéry filmov, kým nebudú otvorené kiná. No kiná neotvoria bez hollywoodskych filmov.

Od pondelka 16. novembra môžu kiná na Slovensku oficiálne premietať pri dodržaní hygienických pravidiel. Naplniť smú maximálne polovicu kapacity. Väčšina kín napriek tomu neotvorila. Zatvorené zostávajú aj najväčšie siete multiplexov Cinemax a Cinema City.

Združenie prevádzkovateľov kín a Únia filmových distribútorov vysvetľujú, prečo je to tak a čo by sa malo zmeniť, aby sa im znovu oplatilo premietať.

V spoločnom vyhlásení tieto organizácie tvrdia, že ich uvoľnenie opatrení zaskočilo, pripravovali sa na tvrdý lockdown. Dôvodom je najmä to, že nemajú čo premietať. Na rozdiel do divadiel, ktoré môžu otvoriť a hrať vlastné inscenácie, biznis kín je závislý od prísunu nových filmových premiér. Tie však pre pandémiu zo zahraničia neprichádzajú.

„Náš segment filmového priemyslu je priamo viazaný na ostatné distribučné trhy vo svete, kde je trend opačný – kiná sa dočasne zatvárajú aj v krajinách, v ktorých boli doteraz otvorené. V praxi to znamená celosvetové presuny distribučných premiér tých filmov, ktoré sú viazané na spoločný dátum uvádzania a aj pre naše podnikanie sú kľúčové – práve takéto tituly nám pomôžu vrátiť publikum do kín. Momentálne môžu distribučné spoločnosti ponúkať kinám len reprízové uvedenie filmových titulov,“ tvrdia zástupcovia kinárov a filmových distribútorov.

„V inej situácii by nás umožnenie otvárania kín potešilo, teraz

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Filmy

Kultúra

Teraz najčítanejšie