Denník N

Tvrdia, že ich jazyk neexistuje. Bulhari zablokovali Macedóncov na ceste do EÚ

Severné Macedónsko nedávno oslavovalo postup na majstrovstvá Európy. Foto - TASR/AP
Severné Macedónsko nedávno oslavovalo postup na majstrovstvá Európy. Foto – TASR/AP

Macedónsky jazyk nie je dialekt bulharčiny, tak ako slovenčina nie je dialekt češtiny, hovorí český analytik.

Macedónci požiadali o vstup do Európskej únie ešte v roku 2004. O rok neskôr sa štát, vtedy známy ako Macedónsko, respektíve oficiálne FYROM, stal kandidátskou krajinou.

Od roku 2009 si Európska komisia myslí, že krajina je pripravená na začatie prístupových rokovaní.

Na tie však tento dvojmiliónový štát čaká dodnes. Dlho ich blokoval južný sused Grécko, ktorému prekážalo, že názov krajiny bol rovnaký, ako má ich severná provincia. V roku 2019 preto Macedónci premenovali svoj štát na Severné Macedónsko. Aj vďaka tomu sa v marci tohto roku dostali do NATO.

Cesta do EÚ je však stále zarúbaná. Tento týždeň Macedóncov pre zmenu zablokoval ich východný sused: Bulharsko. A opäť sú údajným dôvodom historické a kultúrne spory.

Jedným z nich je, že Bulhari tvrdia, že macedónčina nie je samostatný jazyk, ale dialekt bulharčiny. A chcú, aby sa v oficiálnych dokumentoch EÚ neobjavil výraz macedónsky jazyk, ale iba „oficiálny jazyk Republiky Severné Macedónsko“.

„Momentálne si Bulharsko nemyslí, že Severné Macedónsko je pripravené,“ povedala bulharská ministerka zahraničia Ekaterina Zacharievová.

Macedónci hovoria o sklamaní, diplomati o zlej správe pre celý Balkán.

O čo ide

Hoci Bulharsko ako prvé uznalo v roku 1991 macedónsku nezávislosť od Juhoslávie, vzťahy medzi susedmi nie sú ideálne. Mnohí Bulhari neuznávajú Macedónčanov ako samostatný národ a macedónčinu ako samostatný jazyk.

„Severné Macedónsko a Bulharsko sú si mimoriadne kultúrne a jazykovo blízke. Zdieľajú bohatú spoločnú históriu, keď boli v minulosti viackrát súčasťou jednej štátotvornej entity,“ vysvetľuje slovenský analytik Ján Cingel z think tanku Strategic Analysis.

Aktuálny spor sa podľa neho vedie o 

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Európska únia

Severné Macedónsko

Svet

Teraz najčítanejšie