Denník N

High 5ive: Keď štamgast zomrie, ostatní mu prídu na pohreb. Krutá lyrika viedenských pajzlov

Foto - Klaus Pichler
Foto – Klaus Pichler

Pravidelný osobný výber počinov z mora (pop)kultúry, ktoré by vás mohli zaujať.

*

Niektorí ľudia bývajú v krčmách a baroch. Sú to miesta, kde sa cítia bezpečne a majú tam okruh známych, ktorí im nahrádzajú rodinu. A môžu tu, samozrejme, konzumovať alkohol, ktorý ich ešte viac odpája od vonkajšieho sveta. Platí to napríklad o kultúre viedenských podnikov nižšej kategórie s lokálnou klientelou.

Fotograf Klaus Pichler sa vydal na expedíciu po týchto uzavretých komunitách spoločného pitia a prežívania. Po societach mentálne i fyzicky naložených v alkohole. Po miestach osobnostného rozkladu i veľkej družnosti. Po posledných zastávkach životného trápenia, z ktorých sa odchádza už len na nosidlách.

V rámci prebiehajúceho Mesiaca fotografie si môžete pozrieť výsledky Pichlerovej túry. Fotky nabité krčmovou exotikou sprevádzajú naturalistické výroky zúčastnených. Asi by ste sa neodvážili prisadnúť si k nim. Asi by vás k sebe ani nepustili. Kam sa však všetci presunuli v čase pandémie?

Foto – 3× Klaus Pichler

*

Zotrvajme v obľúbenej Viedni. K jej dobrému menu v 90. rokoch výrazne prispeli aj Peter KruderRichard Dorfmeister. Dídžejská a producentská dvojica vtedy do sveta vysielala chytľavo gaučovú atmosféru. Kruder & Dorfmeister boli apoštolmi bezproblémovej doby, keď k šťastiu stačil správny drink a mäkké miesto na relax.

Na vlne stúpajúcej popularity sa im podarilo „stratiť“ svoj prvý album. Desať kusov rozdali kamarátom a vrhli sa na iné projekty. Teraz nahrávky kdesi vyhrabali a po 25 rokoch je ich debutová platňa na svete. V tejto hektickej a vystresovanej dobe znie kolekcia s názvom 1995 až nemiestne „easy“. Možno však práve toto potrebujeme.

*

Lego zažíva zlaté časy. Deti sú často doma a populárna stavebnica je preto v nasadení. Môžete si pri tom všímať rôzne veci. Napríklad to, že výrobca sa snaží

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

High 5ive

Kultúra

Teraz najčítanejšie