Denník N

Tyrani neznášajú mor

Foto – TASR/AP
Foto – TASR/AP

Covid-19 predstavuje výzvu pre všetky typy politických režimov. Rovnako ničí tyranie aj demokracie. Ktorý systém funguje proti pandémii lepšie?

Autor je bulharský politológ 

V úvodnej scéne Sofoklovej drámy Kráľ Oidipus sa rovnomenný hrdina snaží zistiť dôvod moru, ktorý postihol jeho mesto Téby. Ako sa ukáže, choroba vypukla nielen v dôsledku jeho vlastných činov, ale možno sa jej zbaviť len tak, že on sám zomrie alebo odíde do vyhnanstva. Tento príbeh hovorí, že „boh moru“ dokáže zničiť akéhokoľvek vládcu, ktorý postaví svoju reputáciu na boji proti nemu.

Môže to byť dôvod, prečo tak veľa lídrov zaujatých vytváraním obrazu svojej vlastnej všemocnosti bojuje proti súčasnej pandémii pomocou magického myslenia, zbabelého hádzania viny na druhých a čudnej neschopnosti?

Núdzový stav verejného zdravia dokáže viac ako ktorákoľvek iná kríza ľudí prinútiť, aby dobrovoľne prijali obmedzenia svojej slobody v nádeji, že tým zvýšia svoju osobnú bezpečnosť. Verejnosť po celom svete prijala bez väčšieho odporu invazívne systémy sledovania i zákazy obmedzujúce slobodu zhromažďovania. A šokujúci príklad maďarského premiéra Viktora Orbána, ktorý si udelil právo vládnuť pomocou dekrétov a ničiť politických oponentov v mene boja proti vírusu, nám dáva dôvod obávať sa, že súčasná zdravotná kríza a hospodársky pokles, ktorý uviedla do pohybu, môžu posilniť ďalších populistov v ich snahe získať nekontrolovanú moc.

Lenže sú obmedzenia slobody zavedené ako odpoveď na covid-19 takými obmedzeniami, ktoré rušia nielen protivládne protesty, ale aj okázalé vojenské prehliadky a jasné provládne zhromaždenia zvolávané úradmi s cieľom koncentrácie či prevzatia moci?

Kríza, ktorá vládcom neprospieva

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Koronavírus

    Komentáre

    Teraz najčítanejšie