Denník N

Nedeľná nekázeň: Kristus nebol autoritár

Marian Kotleba pred parlamentom. Foto N - Vladimír Šimíček
Marian Kotleba pred parlamentom. Foto N – Vladimír Šimíček

Nedeľa Krista kráľa každému z nás pripomína, že viesť sa nemáme nechať autoritárstvom človeka, ale slobodnými morálnymi ideálmi vo svojom vnútri. Či ich nazveme Bohom, alebo čímkoľvek iným.

17. novembra znovu stáli v uliciach kresťanské obrazy vedľa komunistickej vlajky a hákového kríža. Obraz Boha vedľa režimov, z ktorých jeden chce Boha umlčať a druhý sa ním stať. Je to pomýlené rovnako, ako bol pomýlený Tiso, a treba to povedať nahlas.

Dnešnú nedeľu oslavujú veriaci v kostoloch sviatok, ktorý sa volá Nedeľa Krista kráľa. Motív Boha, Krista, ako kráľa sa objavuje vo viacerých významných kresťanských sviatkoch počas roka. Aj napriek tomu je to však cirkevne veľmi mladý sviatok, ktorý pochádza z 20. storočia. Zaviedol ho pápež Pius XI. v roku 1926, teda v dobe, keď, ako v dnešnom príhovore vyzdvihol Tomáš Halík, začali zdvíhať hlavy totalitné režimy a ideológie – ruský boľševizmus, taliansky fašizmus a onedlho nemecký nacizmus. Pápež tak odsúdil všetky tieto ideológie vo svojich textoch.

Najprv v roku 1931 encyklikou Non abbiamo bisogno (Nepotrebujeme), kde doslova píše, že taliansky fašizmus je statolatriou, teda uctievaním štátu, a vštepuje ľuďom nenávisť, násilie a neúctu.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Iné podcasty Denníka N

Nedeľná nekázeň

Komentáre

Teraz najčítanejšie