Denník N

Zajačik, ktorý chce zaspať, sa stal bestsellerom, deti uspí za pár minút

Titulná strana rozprávkovej knižky o zajačikovi Rogerovi, ktorý nevedel zaspať. Reprofoto – N
Titulná strana rozprávkovej knižky o zajačikovi Rogerovi, ktorý nevedel zaspať. Reprofoto – N

Švédsky psychológ napísal a sám vydal rozprávkovú knihu, ktorá má vďaka psychologickým technikám rýchlo uspať deti. Chvália ju mnohí rodičia.

Je to kniha, ktorú by ste nikdy nemali dočítať do konca. Ak je teda taká skvelá, ako sa vraví.

Švédsky psychológ Carl-Johan Forssen Ehrlin napísal a sám si vydal knihu s anglickým názvom The Rabbit Who Wants To Fall Asleep (Zajačik, ktorý chce zaspať). Využíva psychologické postupy, aby dieťa, ktorému ju čítajú, rýchlo zaspalo.

Momentálne je číslom jeden medzi bestsellermi na britskom aj americkom Amazone, ako vôbec prvá súkromne vydaná tlačená publikácia.

„Som ohromený, aká je úspešná,“ povedal autor pre britský denník Daily Telegraph. „Moja emailová schránka je plná správ od rodičov, ktorí hovoria, že to pomohlo ich deťom relaxovať a zaspať,“ dodal Ehrlin. Elektronickú verziu knihy ponúka na svojej stránke zadarmo.

Strýko Zívajko a sova Ťažkoviečka

Príbeh je veľmi jednoduchý. Ako sa píše na obale knihy, zajačik Roger je unavený, no nemôže zaspať. S mamičkou Zajačikovou idú preto k strýkovi Zívajkovi.

Na ceste stretnú Ospalého slimáka a múdru Sovu Ťažkoviečku, ktorí mu radia, ako rýchlejšie zaspať. Zajačik sa cíti ešte unavenejší, no pokračujú ďalej. Strýko Zívajko nad Rogerom rozsype čarovný uspávací prášok. Roger sa ešte viac unaví a sotva sa dostane do postele predtým, ako zaspí.

Nielen tento príbeh na 26 stranách má pomôcť deti rýchlo uspať. Ide aj o techniku čítania. Rodičia musia hovoriť pomaly či zdôrazňovať niektoré slová. Rodičov kniha tiež nabáda, aby pri čítaní často zívali.

„Je to inovatívny typ rozprávky na dobrú noc, ktorá využíva psychologické techniky. Majú pomôcť dieťaťu relaxovať, rýchlejšie zaspať a spať pokojnejšie celú noc. Príbeh nabáda podvedomie dieťaťa na spánok,“ povedal autor podľa denníka The Independent.

Že to funguje, potvrdzujú mnohé komentáre na stránke Amazonu. „Nemám slov. Uspávanie sa skrátilo z dvoch-troch hodín na 12 minút. Dostali sme sa do polovice druhej strany,“ napísal jeden rodič – čitateľ. „Trvalo to zopár dní, no teraz to funguje vždy. Kúpili sme si aj audioverziu, keďže aj mňa to čítanie každý večer uspávalo,“ dodal ďalší.

The-Rabbit-who-wants-to-fall-asleep-cover

Nie každé dieťa uspí

Nie na každé dieťa však kniha, ktorá vyšla zatiaľ v siedmich jazykoch, zabrala. „Pri mojej nespavej 5-ročnej dcére to nefungovalo. Keď som dočítal knihu, spýtala sa ma, prečo stále zívam (kniha na to nabáda). A vraj to bola nuda,“ napísal nespokojný čitateľ. V priemere hodnotení na britskom Amazone má bestseller 3,5 hviezdičky z piatich.

Švédsky behaviorálny psychológ predtým napísal knihy o vodcovstve a osobnom rozvoji. Nápad napísať knihu, ktorá vďaka psychologickým technikám uspí dieťa, dostal, keď šoféroval na dlhej ceste a jeho matka vedľa zaspala.

„Keď sme zastali, napísal som si všetko na vreckovku, ale trvalo mi tri a pol roka, kým som prišiel s perfektným príbehom, ktorý využíva všetky techniky v správnom poradí,“ povedal pre Daily Telegraph.

Ako dodáva denník, autor sa najbližšie chystá vydať rozprávkovú knihu, ktorá pomôže deťom naučiť sa chodiť na nočník.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Kultúra, Svet, Veda

Teraz najčítanejšie