Denník N

Krajčí má nový plán. Opisuje, kedy zatvoriť kostoly, školy, nákupné centrá aj kedy obmedzí pohyb

Semaforový systém podľa dopredu jasných pravidiel pripravilo aj ministerstvo zdravotníctva. Rozdeľuje pandémiu na päť fáz.

Minister zdravotníctva v piatok ohlásil, že aj on príde so semaforovým systémom, ktorý opíše, kedy ktoré prevádzky treba zatvoriť, kedy ktoré otvoriť a ako nastaviť obmedzenia. Dnes Slovensko takýto presný plán nemá, a tak sa opatrenia často prijímajú nečakane a zo dňa na deň.

Návrh plánu má Denník N k dispozícii. Ide o návrh, môže sa ešte meniť, napríklad počas rokovania Ústredného krízového štábu, kde by ho mal minister Marek Krajčí (OĽaNO) predstaviť. Na návrhu plánu, ktorý má Denník N k dispozícii, spolupracovali odborníci z epidemiologického konzília ministerstva, ale aj ľudia z Inštitútu zdravotných analýz na ministerstve.

Na pláne sa podieľali aj odborníci na epidemiológiu a verejné zdravie z Trnavskej univerzity, Lekárskej fakulty Univerzity Komenského, Jesseniovej lekárskej fakulty Univerzity Komenského.

Svoj plán má v pondelok ráno predstaviť aj koaličná SaS.

Plán má šesť fáz. Čierna je kritická

Plán ministerstva hovorí o takzvanom monitorovacom a signalizačnom systéme, ktorý má poskytnúť včasné varovanie pred nekontrolovaným šírením nákazy. Tak, aby mohol zdravotnícky systém podniknúť potrebné preventívne kroky a nekontrolovanému šíreniu nákazy vopred zabrániť. „Umožňuje predvídateľné nastavovanie opatrení – balansovať ekonomickú aktivitu a verené zdravie,“ tvrdí ministerstvo v pláne.

Do úvahy berie tri oblasti:

  • epidemiologickú situáciu,
  • inštitucionálne indikátory a
  • rizikové a regionálne indikátory.

Plán opisuje aj celonárodné kritériá. Ide o rovnaké kritériá, o ktorých hovoril premiér, teda v nemocniciach musí byť menej ako 2000 pacientov (a to pacientov s potvrdeným covidom-19 alebo s podozrením naň). Druhé pravidlo je, že priemerný počet nových prípadov za 7 dní je najviac na úrovni 750 prípadov za deň.

Ak sú tieto dve kritériá splnené, budú sa opatrenia riadiť regionálnou situáciou. Ak splnené nie sú, tak budú opatrenia celoplošné.

Plán opisuje šesť fáz a sú rozdelené farebne:

  • Sivá fáza má skóre 0. Ide o situáciu mimo epidémie, keď je tento signalizačný alebo takzvaný alert systém vypnutý.
  • Zelená – vyskytujú sa sporadické prípady nákazy, skóre je 1.
  • Žltá – mierny epidemiologický výskyt, skóre je 2.
  • Oranžová – stredný epidemiologický výskyt, skóre je 3.
  • Červená – vážny epidemiologický výskyt, skóre je 4.
  • Čierna – kritický epidemiologický výskyt, skóre je 5.

Podľa fáz sa budú prijímať alebo uvoľňovať aj konkrétne opatrenia. Napríklad v zelenej fáze, teda pri sporadickom výskyte, budú

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Koronavírus

    Slovensko

    Teraz najčítanejšie